Nyitókép: Külügyminisztérium

 

Alig 656 darab. Ennyien kérvényezték csak a Magyarországon élő, dolgozó, tanuló, huzamosabb ideje vagy a választások napján ott-tartózkodó szlovákiai állampolgárok közül a levélben való szavazást.

 

Baj van, gyerekek!

 

Leírjuk még egyszer: hatszázötvenhatan. Ez annyi, mint Ausztráliából vagy Svédországból. És kevesebb, jóval kevesebb, mint például Norvégiából, Dániából vagy épp a messzi Kanadából.

 hirdetes_300x300  

 

A világ 131 országából összesen mintegy 73 ezren szavazhatnak külföldről a szlovákiai választásokon. A legtöbben, mintegy 27 ezren Csehországból, Nagy-Britanniából mintegy 9 ezren, Németországból picivel kevesebb, mint 7 ezren.

 

Arányosítsunk: Míg Csehország esetében a 200 ezerből

A külföldön élő szlovák állampolgárok száma az egyes országok szerint.

 

A külföldről regisztrált szlovák állampolgárok száma.

 

Amíg tehát Csehország esetében 13,5 százalékos hatékonysággal begyűjtöttek mindenkit (200 ezeből 27 ezret), addig Magyarország esetében ez a hatékonyság ALIG 0,87 százalék (75 ezerből 656.)

 

Mit jelent mindez a Szövetség-Aliancia számára? Leírjuk, ha megsértődnek a választási kampányt Gyimesin és Forrón kívül legfeljebb csak mímelők, ha nem. AZT JELENTI, HOGY A PÁRT MEGINT CSAK NEM VÉGEZTE EL A LEGELEMIBB MUNKÁT SEM.

 

A Szövetség magyarországi pénzekkel kitömöttt hátországa még arra sem volt képes, hogy begyűjtse legalább a potenciálisan a pártra szavazó, Magyarországon élő, dolgozó, tanuló felvidékieket. Megbuktak, kész, ennyi.

 

A 656 szavazat azt jelenti, hogy a biztos parlamenti bejutást jelentő 160 ezer szavazathoz alig 0,3 százalékkal tesznek majd hozzá. Feltéve, ha egyáltalán visszaküldik a levélszavazatukat, és azon majd a 18-as lista szerepel. Ha nem, még ennyivel sem dobják majd meg az eredményt.

 

Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke legutóbb az egyik magyarországi médiumnak úgy fogalmazott, hogy azért nem látható a többi jelölt a kampányban, mert – most figyeljetek – :  door-to-dooroznk. Értsd házalnak, és személyes megszólításban vesznek részt. Eleve egy ordas nagy kamu szöveg volt, de még ha komolyan is vennénk, láthatjuk, milyen eredménnyel. Pálinkás Évi és Cziprusz Zoltán készítettek egy erre szolgáló videót, készült egy Facebook-bejegyzés, azt megosztogatták, meghirdette a párt és ennyi.

 

Mert a szlovák pártok, konkrétan a felméréseken 2. helyen szereplő Progresszív Szlovákia elvégezte a munkát. Ők valóban házaltak a csehországi egyetemeken, valóban kampányoltak a külföldre szakadt szlovák állampolgárok elérésében. A 73 ezer szavazat az eddigi legtöbb Szlovákia történetében. A magyarországról regisztrált 656 személy pedig csepp a tengerben, kerekítési hiba.

 

Baj van, gyerekek. Ébresztő! Legalább a mások pénzét, amit a kampányolásra, mozgósításra kaptatok, próbáljátok meg hatékonyan elkölteni. Ha így folytatjátok a semmittevést, ebből akkora bukta lesz, hogy még a Holdról is látják majd.

 

Mi megmondtuk. Előre. Október 1-jén így nem lesz helye semmilyen magyarázkodásnak.

 

És hogy konstruktívak is legyünk, hogy megoldást is kínáljunk, íme, a recept:

 

Egyet lehet ilyenkor még csinálni. Alapjaitól átszervezni az egész mozgósítást, megerősíteni szakmailag is a kivitelezést, értelmesebbé tenni az erre szánt pénzek felhasználását, és beleállni a munkába. Ami most külföldről kimaradt, azt belföldről fog kelleni pótolni. Sokkal, sokkal hatékonyabban.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.