Nyitókép forrása: Körkép.sk

 

Az AKO friss, augusztusi felmérése – amit, mint mindig, erős fenntartásokkal érdemes csak nézni – parlamentbe mérte az OĽANO-t, a Smer győzelmét jósolja, és parlamenten kívülre mérte a Szövetséget. A trend sok újat nem mutat, a mandátumok megoszlása azonban arra utal, hogy csak ingatag négypárti kormányzótöbbségre van kilátás, mint a PS, mint a Smer oldalán.

 

A 25 pártból álló választási mezőnyben az OĽANO–KÚ–Za ľudí-szövetség az egyetlen pártkoalícióban induló formáció, amelynek így 5 helyett legalább 7 százalékot kell elérnie a parlamentbe jutáshoz. Míg a korábbi felmérések 7 százalék alá mérték, a legújabb IPSOS és most az AKO 7 százaléknál kicsivel többet adott Igor Matovič pártjának.

 

Továbbra is a bejutási küszöbön táncol a teljesen elhiteltelenedett SaS, és 5,7 százalék jutott a Sme rodinának is, amit a progresszívok és a progresszív sajtó szorongatott meg elég komolyan az elmúlt hetekben.

 

 hirdetes_810x300  

Nem jutna be a parlamentbe a Szövetség (2,5 százalék), ahogy az atlantista-progresszív Demokrati sem. A Magyar Fórum a 0-hoz konvergál.

 

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, a két (inkább csak matematikai szempontból) legvalószínűbb forgatókönyv is csak négypárti kormányzótöbbséget vázol fel:

  • Smer–HLAS–SNS–Sme rodina 76 mandátummal épp csak képes lenne kormányozni, ám az a többség rendkívül instabil lenne.
  • Ugyanez a helyzet progresszív oldalon, a HLAS–PS–SaS–KDH koalíciónak szintúgy 76 mandátuma lenne.
  • Ha az AKO számai igazolódnának be szeptember végén, akkor még meglepetés is érhet bennünket. A papíron legkisebb koalíciós potenciállal rendelkező OĽANO lehet a királycsináló a maga 12 mandátumával. Ehhez azonban Igor Matovičnak hármas áldozatot kellene hoznia: le kellene nyelnie a koalíciót a HLAS-szal, aPS-szel és az SaS-szel is. Egy ilyen négypárti formációnak 78 mandátuma lenne (a KDH nélkül).

 

 

A többi releváns ügynökség legutóbbi felméréseinek eredményét alább tekintheti meg:

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!