Nyitókép: RTVS-kollázs

 

Ha augusztusban tartanák a parlamenti választásokat, azt a Smer-SD 20,2 százalékos fölénnyel nyerné meg. Ez következik abból a választási modellből, amelyet a Median ügynökség készített az RTVS közszolgálati televízió megrendelésére. A felmérést augusztus 21. és 24. között végezték 1005 fős mintán.

 

A második helyen a Progresívne Slovensko végezne, Michal Šimečka pártját a választók 17,6 százaléka támogatná. A harmadik helyen fej-fej mellett a Republika és a Hlas-SD áll. A két pártot a válaszadók 10-10 százaléka támogatná.

 

A szeptember 30-i választások után az SaS (7,3 százalék), a KDH (6,7 százalék), a Sme rodina (5,8 százalék) és az SNS (5,3 százalék) is átlépné a parlament kapuját.

 hirdetes_300x300  

 

Forrás: RTVS/screenshot

 

Az OĽaNO–Za ľudí–Keresztény Unió-koalíció (6,2 százalék) nem lépné át a hét százalékos határt, mely a koalícióban induló pártok számára szükséges. A parlamenti bejutáshoz szükséges öt százalékot a Demokrati (4,1 százalék) és az ĽSNS (2,4 százalék) sem szerezné meg. A többi pártot augusztusban a választók kevesebb mint 2 százaléka támogatná.

 

A jelenlegi választási modell eredménye szerint a Smer-SD, a Hlas-SD, a Republika és az SNS párt alakíthatna kormányt, amelynek 83 mandátuma lenne. Egy másik lehetőség lenne a PS, a Hlas-SD, az SaS, a KDH és a Sme rodina koalíciója 85 mandátummal. A PS, az SaS, a KDH és a Sme rodina közös koalíciója 67 mandátummal nem szerezné meg a parlamenti többséget.

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.