Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Ódor Lajos kormányfő szerint még a választások előtt sikerül aláírni a Szlovák Villamosművekkel (valójában a Villamosművek külföldi tulajdonosaival) készülő megállapodást, amely az országban mindenki számára nyomott áron biztosítaná az áramot. Ódor ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a végleges (lakossági vagy kereskedelmi) áramár árának egy részét teszi ki az energiahordozó ára, így bizonyos áremelkedésre itt is számítani kell. Ódor a közmédia 5 perc múlva 12 című műsorában szerepelt – vitapartner nélkül.

 

„Valamilyen drágulás lesz, de messze nem olyan nagy, mint amivel az Árszabályozási Hivatal riogatott”

 

mondta, arra utalva, hogy néhány héttel ezelőtt az Árszabályozási Hivatal azt közölte, hogy jövőre 81 százalékkal emelkedhet a lakossági áram, és 110 százalékkal a lakossági gáz ára.

 

Ódor még ennyi konkrétumot sem árult el a földgáz esetében, megjegyezte, hogy a gáznál bonyolultabb a helyzet, mert ott teljes mértékben importra szorul az ország. Sokatmondóan hozzátette ugyanakkor, hogy már készítik elő a következő kormány számára „a célzottabb megoldások alternatíváját”. A „célzottabb” kifejezés visszatérő retorikai elem Ódornál és a kormánynál, és lényegében az energiaárak letörésére létrehozott támogatási program leépítését, a kedvezményezettek körének szűkítését jelenti.

 hirdetes_810x300  

 

A kormányfő állítása szerint kormányának sikerült jelentősen gyorsítani az uniós források lehívásának tempóját. Hivatalba lépésekor úgy becsülte, hogy 800 millió euró lehívása van veszélyben a határidők lekésése miatt, most már csak ennek fele van a veszélyeztetett sávban.

 

Ódor ismét hangsúlyozta a költségvetés és az államháztartás konszolidációjának szükségességét. Alig burkoltan bírálta a parlamentet, amiért az a szakértői kormány hivatalba lépését követően újabb költséges intézkedéscsomagokat fogadott el.

 

A választások közelsége miatt Ódor óvatosan fogalmaz, és bár a nyilatkozatok között érezhető, hogy konszolidáció alatt megszorításokat kell majd érteni, újabban a kormányfő „fokozatos konszolidációról” beszél.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!