Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

Egy napja Michal Šimečka, a progreszív PS elnöke még az alkotmány védelméről beszélt, másnap pártja bemutatta választási programját, amelyben kiemelt szerepet kapott az LMBTQ-személyek jogainak érvényesítése, méghozzá úgy, hogy az alkotmány vonatkozó részeit hagyja figyelmen kívül.

 

A PS a felméréseken a második helyen szerepel, és bár elvileg jó pozícióban vannak, valójában igen csekély a koalíciós potenciáljuk. Még a HLAS is látványosan elfordult tőlük, egyszerűen azért, mert az a nyugati, mainstream liberális ideológia, amit hirdetnek, kvázi megmérgezi azoknak a pártoknak a támogatottságát, akik megengedően viszonyulnak hozzájuk. Lásd a HLAS vagy KDH esetét, de nincs ez másképp a Sme rodinánál sem.

 

A PS programjának egyik kiemelt része az „Emberek egyenlősége szexuális orientációjukra és nemi identitásukra való tekintet nélkül” című fejezet. És bár a szombati sajtótájékoztatón a párt csak a az egynemű párok regisztrált partnerségét emelték ki, a program valójában a melegházasságok intézményének bevezetését, a jogi nemváltás lehetővé tételét, az egynemű párok gyermekeinek „védelmét” tartalmazza. Sőt.

 

 hirdetes_810x300  

A PS a gyűlölet-bűncselekmények közé sorolná a nemi identitás kapcsán elejtett sértő kijelentéseket, ami aztán a progresszív propaganda és genderdiktatúra kezébe adna sokrétű eszközt a kultúrharcban.

 

„Bevezetjük az élettársi partnerség intézményét minden pár számára, biztosítjuk gyermekeik mindkét szülőhöz fűződő kapcsolatának védelmét. Keresni fogjuk a támogatást a házasság intézményének kiterjesztéséhez minden pár számára, amit az Európai Unió országainak mintájára az egyenlőség valódi érvényesülésének tekintünk”

 

fogalmaz a program. Vagyis nem csak az egynemű párok partnerségét vennék napirendre, hanem a házasság intézményének átideologizálását is. Az alkotmány ugyanis úgy fogalmaz, hogy a házasság egy férfi és egy nő szövetsége. Amit most a PS a zászlajára tűzött, az szlovák alkotmány megcsúfolása, bár nem ez a párt lenne az első, amely magasról tesz a szlovák alaptörvényre: az állampolgársági törvény is nyíltan szembemegy vele.

 

„Lehetővé tesszük az önmeghatározás alapján történő nemváltást. Olyan nemváltási eljárást fogadunk el, amely tiszteletben tartja az illető személy nemi identitását, tehát nem kell hozzá kötelező sterilizáció és más nemkívánatos beavatkozás. A transznemű személyeknek lehetőséget kell adni nemi identitásuk felvállalására a hivatalos okmányokban is (…). Egyúttal kieszközöljük, hogy az állam kérjen bocsánatot és adjon kártérítést azon transzneműeknek, akiket sterilizációra kényszerítettek (…)”

 

fogalmaz a PS programja.

 

A fejezet továbbá arról is ír, hogy eltörölnék a melegekre és biszexuálisokra vonatkozó véradási tilalmat.

 

Komoly lazításokat javasolnak a progresszívek az abortusz kérdésében is. Bevezetnék az abortusztabletta alkalmazását, eltörölnék a fiatalkorúak esetében a szülői jóváhagyás kötelezettségét, eltörölnék a hat hónapos korlátozást (jelenleg csak bizonyos feltételek mellett eshet át valaki fél éven belül kétszer is abortuszon), lecsökkentenék a várakozási időt, a tájékoztatás mélységét.

 

Ezzel szemben támogatnák a mesterséges megtermékenyítési programokat minden pár számára, ami egyértelműen a egynemű/transznemű párok „gyermekvállalásának” ágyaz meg.

 

Kultúrharc tekintetében az egyházaknak is hadat üzentek a progresszívok. Vallásilag (de nem ideológiailag, és ez fontos különbség) semleges államot és közoktatást akarnak bevezetni. Egyúttal lazítanák az egyházak regisztrációjának követelményeit – a szektaszerű kezdeményezések ennek kifejezetten örülhetnek.

 

És persze, a program tartalmazza az egyházak pénzügyi leválasztását az államról, és a jelenlegi költségvetési hozzájárulást a hívek és szimpatizánsok száma alapján működő adózási rendszer váltaná fel.

 

Egyébként a program megemlíti a kisebbségeket, azon belül azonban csak a romákat és az LGBTQ-személyeket nevezi meg. Az állampolgársági törvényt is feszegetné a PS, de csak a külföldön élő szlovák állampolgárok érdekében, nem a magyar közösség kapcsán, és elég egyértelmű, hogy a kettős állampolgárság intézményét a szlovákiai magyarok számára nem tennék elérhetővé.

 

A nemzetiségi iskolák jogállását is rendeznék az etnikailag vegyes területeken, ami már korábban is megjelent a PS programjában. A kérdés az, hogy jó-e a magyar közösségnek, ha ezt a PS teszi azokkal a bujtatott ideológiai intézkedésekkel, amelyekre számítani kell tőlük. Például erre hivatkozva változtatnák meg a tanterveket és az elérhető tankönyvek tartalmát is. Racionálisan nézve, hamarább fogják átverekedni a transzgender oktatását az alapiskolákban, mint megoldani a kisiskolák finanszírozását.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.