Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Natacha Pisarenko

 

Lucia Ďuriš Nicholsonová EP-képviselő, egykori SaS-es, aki jelenleg a Demokrati képviselőjelöltje, a JOJ televízió keddi politikai műsorában arról beszélt, hogy „az Európai Bizottság hihetetlen mértékben követi figyelemmel a szlovákiai parlamenti választásokat”, méghozzá azért, mert kulcsfontosságú a választások eredménye a V4-ek szempontjából.

 

„Ha megnézzük, mi történik Lengyelországban, milyen kormányuk van, milyen problémák vannak Varsó és Brüsszel között, ha megnézzük, hogy milyen iszonyatos feszültség van Brüsszel és Orbán Viktor között, akkor látni, hogy a szlovákiai választások abszolút kulcsfontosságúak [a Bizottság számára]”

 

mondta Nicholsonová, majd ráerősített Bugár Béla állítására, hogy Magyarország szándékosan gerjeszt migrációt Szlovákia irányába a választások befolyásolása céljából.

 

Nicholsonová olyan vehemenciával emelte ki az Európai Bizottság szerepét a választások kapcsán, hogy utánanéztünk, milyen kontextusban nyilatkoztak a brüsszeli bürokraták, vagy azok szócsöveként működő liberális lapok.

 hirdetes_300x300  

 

Ha már Magyarország időzítése szóba került, beszéljünk kicsit az EU időzítéséről is, ami épp úgy vezette be a kötelező „digitális szolgáltatásokról szóló törvényt” (röviden DSA-t), hogy előírásainak zömét a közösségi internetes platformoknak már a szlovák választási kampány idején be kelljen tartani. A DSA hivatalosan a gyúlöletbeszéd és dezinformáció elleni harc eszköze lenne, ha nem lenne ma már mindenki számára világos, hogy a dezinformációba lényegében minden nem liberális narratívát beletuszkolnak.

 

Az Euractiv.com balliberális brüsszeli portál le is szögezi, hogy a „választások közeledtével Szlovákia kapcsán a Facebook, a YouTube és a TikTok áll a középpontban”. Majd idézik Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztost, aki a „szlovák választások idején a közösségi hálókon zajló hibrid háború miatt” aggódott.

 

A cikkből az is kiderült, hogy a YouTube immár szlovák nyelvű moderátorokat is alkalmaz a DSA – és a választások – miatt. A Google Jigsaw nevű leányvállalata pedig most indít ukrán menekültek mellett kiálló információs kampányt lengyel, cseh és szlovák nyelvterületen.

 

A Google Treat Analysis Group szerint csak júniusban 14 szlovák nyelvű YouTube-csatorna szűnt meg orosz propaganda terjesztése miatt. A Facebook az EU által belengetett szankciók miatt 162 olyan fiókot számolt fel, amelyeket orosz kötődésűnek tartott.

 

Vélekedjünk az orosz-ukrán háborúról és az ukrán menekültekről akárhogy, kétségtelen, hogy mindkettő fontos kampánytéma a választások előtt. A tiltások egyértelműen a progresszívokat segítik, miközben az olyan álhírek esetében, amelyek az ukrán narratívát erősítik, vagy épp magyarellenesek, nem történik semmi.

 

A dolgot jól ábrázolja, hogy a Facebook és a YouTube is az EU rendelkezése alapján bővítette tényellenőrző brigádját, leszerződve a Demagog.cz csapatával. Az oldal szlovák verziójának egyik vezetője a balliberális Denník N újságírója.

 

Igen, kétségtelen, hogy az Európai Bizottságnak van vesztenivalója, ha nem progresszív-atlantista kormány kerül hatalomra Szlovákiában. És ahogy Nicholsonová szavaiból kitűnik, nem a jogállamiságot féltik, vagy az egyszerű választópolgárok sorsát, hanem a V4 megerősödésétől tartanak.

 

Adódik a költői kérdés, hogy Bugár Béla és Lucia Ďuriš Nicholsonová Magyarországot ért vádjait vajon a tényellenőrzők letiltják-e a közösségi hálókon…

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.