Nyitókép forrása: SITA/ Diana Černáková

 

A magyarok biztosítottak, hogy nincsenek Szlovákiával szemben területi igényeik – jelentette ki Miroslav Wlachovský szlovák külügyminiszter a balliberális Denník N-nek nyilatkozva. A külügyminiszter Orbán Viktor magyar kormányfő korábbi (kiforgatott) kijelentéseire reagált az interjúban. Orbán az „elszakított területek” kifejezést használta Szlovákia kapcsán, ami kiverte a biztosítékot a szlovák liberálisoknál.

 

Wlachovský állítása szerint Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter jelezte, hogy ezek a kifejezések a „múltra irányuló értelmezés” részei.

 

„Én a magyar kormányfőre és a magyarországi politikusokra úgy tekintek, mint Magyarország politikusaira, az ő politikai ténykedésük és hatáskörük Magyarország határainál véget ér. Bár nem vagyok benne biztos, hogy ezt ők is így látják”

 

mondta a szlovák külügyér.

 hirdetes_300x300  

 

A magyarok ellen ismét újult erővel uszító Rastislav Káčer szavaira reagálva – miszerint Robert Fico „simán odaadná Dunaszerdahelyt Orbánnak” – Wlachovský visszafogottan reagált, nem akarta kommentálni, de leszögezte, hogy a magyar revízió lehetősége „rendkívül valószínűtlen”, és hogy az ő feladata külügyminiszterként a feszültség enyhítése, nem szítása, és a szlovák-magyar kapcsolatok fejlesztése.

 

Wlachovský beszélt a felvidéki magyarságról is.

 

„A mi magyarjainknak saját gondolkodása, saját akarata, saját politikai képviselete van, nincs szükségük tanácsokra Budapestről. Magyarország a saját valóságában él, ami más, mint a szlovákiai realitás”

 

fogalmazott.

 

Bár Wlachovský továbbra sem érti – egy harmincéves önálló államisággal rendelkező állam külügyminisztereként -, hogy miért foglalkozik Magyarország ennyire a múltjával, azt azért érdemes kiemelni, ha a fő szlovák narratívától nem is tért el, jóval kevésbé konfrontatív kijelentéseket tett az interjúban, mint korábban. Ennek egyik jele volt az is, hogy a liberális-progresszív politikusokkal ellentétben úgy gondolja, hogy Magyarország nem használja politikai célokra a migránsokat, hogy befolyásolja a szlovákiai választásokat. 

 

„Nem hinném, hogy ez lenne a realitás. Ha mégis, akkor is legfeljebb csak részben lehet ez a cél. Inkább arról van szó, hogy drámai mértékben nem tudják kezelni a helyzetet, és hogy a magyar-szerb határ – amelynek védelmében a szlovák rendőrök is segédkeznek, ami nagyon fontos, hogy ebben együttműködünk a magyarokkal – átjárható”

 

mondta.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.