Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

A gyermekorvosok kérdésében kritikus a helyzet, állítja Michal Palkovič megbízott egészségügyi miniszter, aki a jövő hétre válságtanácskozást hívott össze. Egyúttal nehezményezte, hogy a parlamenti képviselők egy része „nem értette meg, milyen súlyos a helyzet” a gyermekorvosok körében. Mindezt annak kapcsán fogalmazta meg, hogy pénteken a parlamentben nem sikerült megnyitni a gyermekorvosok ügyében összehívott rendkívüli parlamenti ülést.

 

„Ki kell mondanunk, hogy rendkívül kritikus a helyzet. A gyermekorvosok benyújtották lemondásukat, Szlovákia egy része kifut az időből, az év végén sürgősségiket kell bezárnunk, mivel elfogynak a túlórák, amit az orvosok egy része a sürgősségiken használ fel. Fennáll a veszélye, hogy a rendszer összeomlik”

 

mondta Palkovič.

 

A bejelentett válságtanácskozáson az egészségügyi minisztérium a vezető szakértőkkel, a kórházak és sürgősségi rendelők képviselőivel akar egyeztetni a lehetséges megoldásokról. A cél elvileg az lesz, hogy elkerüljék a tavaly év végén orvosok kapcsán kialakult helyzetet, amikor a kormány az utolsó utáni pillanatra hagyta az alternatívák keresését. 

 hirdetes_810x300  

 

Palkovič megjegyezte, hogy ha a minisztérium kezében lenne a megoldás kulcsa, már léptek volna. Állítása szerint a nyáron bizonyos „stabilizációs intézkedéseket” már elfogadtak, a következőkben új törvényekre és a már meglévők módosítására lenne szükség.

 

A helyzet súlyossága ellenére a miniszter túl sok lehetőséget a megállapodásra a képviselőkkel nem lát, valószínűleg a választások után felálló új törvényhozással kell dűlőre vinni a dolgot.

 

A parlamentnek a mára összehívott rendkívüli ülésen az egészségügyi ellátás törvénymódosításáról kellett volna tárgyalnia, amit a kormány korábban gyorsított eljárásban fogadott el. Ennek részeként a sürgősségik az eddig esti 22 óra helyett 20 órakor zárták volna be kapuikat, valamint emelkedtek volna a sürgősségi rendelők díjai is.

 

Körkép.sk, tasr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!