Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Martin Sklenár megbízott védelmi miniszter a szlovák-amerikai kétoldalú katonai együttműködés magas szintjét méltatta csütörtökön Washingtonban, ahol Sasha Bakerrel amerikai védelmi miniszterhelyettessel tárgyalt többek között Ukrajna támogatásáról és a NATO keleti szárnyának megerősítéséről.

 

Sklenár szerint a szlovák haderőfejlesztés szempontjából Szlovákia számára az Egyesült Államok kulcsfontosságú partner, rámutatott az F-16-osok, valamint az UH-60-as helikopterek beszerzésére, illetve más projektekre, amelyek az amerikai támogatási alapokból valósulhatnak meg.

 

„A valódi szövetségeseknek számít, hogy a közeli partnereik biztonságban érezzék magukat. Mi ezt az Egyesült Államok részéről régóta tapasztaljuk, ahogy a konkrét lépéseket is, amelyek a szlovák haderő és hadiipar modernizációja felé tartanak. De nemcsak beszerzési projektekről van szó, hanem arról a tényről, hogy amerikai katonák és személyzet tevékenykedik a NATO-egységek keretében Szlovákia területén Ukrajna orosz megszállása következtében”.

 

Az amerikai fél Szlovákia Ukrajnának nyújtott politikai és gyakorlati támogatását méltatta. Sklenár jelezte, hogy Szlovákia kész továbbra is célzott és tartós támogatást biztosítani Ukrajna számára. Jelenleg a szlovák hadiipar keresi lehetőséget az ukrán hadiiparral való együttműködésben, különösen az aknamentesítő eszközök tekintetében, illetve a tüzérségi lőszergyártó kapacitások bővítésében. 

 hirdetes_810x300  

 

tasr, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!