Nyitókép forrása: SITA/Marcus Brandt/dpa via AP

 

Szlovákia hamarosan 5,5 millió eurós kompenzációt kap az EU úgynevezett Békekeretéből, amelyből Ukrajna felfegyverzéséhez járul hozzá az Unió. Egyelőre még nem került kifizetésre az idén február és május között Ukrajnának nyújtott katonai támogatás kompenzációja, de a védelmi minisztérium szerint hamarosan erre is sor kerül.

 

A védelmi minisztérium szóvivője, Mária Precner szerint az eddig Ukrajnának nyújtott katonai felszerelés és haditechnika összértéke 673 millió euró. Az Európai Békekeretből egyelőre 82 millió euró érkezett meg, ennek ellenére a tárca azt hangsúlyozza, hogy az EU által átfizetett összeg „annak megbecsülése, hogy Szlovákia támogatja a megtámadott Ukrajnát és szorosan együttműködik a nemzetközi partnereivel”.

 

A védelmi minisztérium az adományozott és átfizetett összegekre való tekintettel szükségét érezte hangsúlyozni azt is, hogy 15 Leopard 2-es tankot kap Németországtól azért, hogy szovjet gyártmányú gyalogsági páncélosait átadta Ukrajnának. Valójában a német tankokból még csak pár érkezett meg, a teljes csomag – ha nem jön közbe semmi – az év végén érkezhet meg.

 

 hirdetes_300x300  

Szlovákia szintén kapott 225 millió euró értékben Mantis légvédelmi rendszert. A dolog szépséghibája, hogy korábban Patriot rendszereket állomásoztattak Szlovákiában (azért cserébe, hogy Szlovákia átadta egyetlen nagy hatótávolságú S-300-as légvédelmi rendszerét Ukrajnának), ám azokat azóta kivonták. A Mantis légvédelmi rendszer bár egy modern automata rendszer, nem nagy hatótávolságú, hanem alacsonyan repülő támadóeszközök ellen képes megvédeni a szárazföldi bázisokat. A kapott csomag két rendszert tartalmaz, ami hat automata fegyverállásból, két radarállomásból és egy parancsnoki központból áll, plusz három száz kilométeres hatótávolságú megfigyelő radarból.

 

A védelmi tárca szintén kiemelte, hogy 200 millió euró értékben kapnak az amerikaiaktól (egy amerikai támogatási alap keretében) gyalogsági páncélosokat.

 

Az USA ráadásul felajánlotta a lehetőséget 12 AH-1Z Viper támadóhelikopterek beszerzésére az Ukrajnának átadott MiG-ekért cserébe. Az alku azonban sántít, eredetileg Jaroslav Naď védelmi miniszter azt állította, hogy 100 millió eurót kellene a helikpterekhez hozzáfizetni, ma már 380 euróról, plusz a több százmilliós karbantartásról szólnak a hírek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!