Nyitókép forrása: SITA/Diana Černak

 

Teljesen nyilvánvaló, hogy a Progresívne Slovensko legnagyobb és hamarosan már csak egyetlen valódi potenciális szövetségese az SaS, amely szombaton mutatta be programját a nyilvánosságnak. A két párt lényegében a politikai spektrum azonos színtartományába tartozik, egymás helyettesítő termékei. Ezért nem csoda, hogy igyekeznek felülműlni egymást. Ez különösen az SaS-re igaz, amely a parlamenti küszöbön táncol, és elsősorban ő kényszerül rá, hogy választókat csábítson el a PS-től, hogy egyáltalán bejusson a parlamentbe. És ez a programon is meglátszik, amely egyes tételeiben és az igen szélsőséges PS programjánál is radikálisabb.

 

Az SaS programja több mint 260 oldalas. Richard Sulík pártelnök bevallott szándéka az volt, hogy a választásokon a program kapjon főszerepet, ami nem véletlen. A párt imidzse, a benne lévő politikusok megítélése ugyanis mára teljesen az elmúlt három év káoszához, intrikáihoz és köpönyegforgatásaihoz kötődik. Sulík immáron három kormányt buktatott meg, nekiment a családtámogatási programnak, nem akarta csökkenteni a vállalkozók és családosok energiaköltségeit, miközben nagy külföldi cégek érdekeit tolta előtérbe például az áramárak lenyomásának megakadályozása kapcsán.

 

Most az SaS többek között azt ígéri, hogy újra emelkedő pályára állítja Szlovákia gazdaságát, amely az elmúlt években nemhogy közelítene az uniós átlaghoz, hanem távolodik tőle. A program 19 százalékos egyenadót vezetne be, szinte kivételek nélkül, csökkentené az egyéni vállalkozók adó- és járulékterheit (ennek tényleges megvalósítására sosem volt akarat a mindenkori kormányok részéről, valószínűleg nem is lesz).

 

 hirdetes_300x300  

Sulík azt állítja, hogy ha kormányra kerülnek az átlagbér a jelenleg 1400 euróról 1900 euróra emelkedik.

 

Gazdasági téren tehát az SaS hozza a korábbi céljait. Más a helyzet kultúrharc terén.

 

Abortusz 16 éveseknek szülői beleegyezés nélkül, melegpárok gyermek örökbefogadása

 

Sulík az állítja, hogy nem lesznek vörös vonalai a kormányalakításnál az adóemelés tilalmán kívül, ez azonban nem teljesen igaz. Hónapokkal ezelőtt kijelentette, hogy csak olyan kormányban hajlandó részt venni, ami egyik első intézkedései között bevezeti az egynemű párok regisztrált partnerségét. A programja azonban még ennél is tovább megy. A kultúrharc tételeivel foglalkozó rész egyértelműen a szélsőliberális Jana Bitto Cigánikovához kötődik.

 

Az SaS lehetővé tenné az abortusztabletták alkalmazását, amelyhez a nőgyógyász által kiírt recept is elég lenne (a józanabb országokban is csak kizárólag kórházi felügyelet mellett alkalmazzák az eljárást – a szerk.). Cigániková azzal kérkedik a programban, hogy már 25 alkalommal sikerült megakadályoznia az abortusz szigorítását – ami azért nem teljesen igaz, éppenséggel növelte a nyomást azokon a terhes nőkön, akik csak nehéz anyagi körülményeik miatt mondanának le nem tervezett gyermekükről.

 

Egészen radikális célkitűzés az SaS-tól, hogy 18-ról 16 évre csökkentené a szülői beleegyezés nélküli abortusz korhatárát. 

 

Különös, de a szivárványos politikai retorika ellenére nem szerepel a programban sem a nemváltás, és még közvetve sem említik a genderideológiától átfűtött iskolai szexuális nevelés bevezetését, holott a párt egyik volt minisztere, Branislav Gröhling ma is kardoskodik ezekért a célokért. 

 

Az SaS is erőltetné a transzgender trójai falovaként működő Isztambuli Egyezmény ratifikálását.

 

De van még ennél lejjebb is. Azt ugyanis még a PS sem merte felvállalni, hogy az egynemű párok gyermek örökbefogadását célként határozza meg, az SaS viszont megtette. A javaslat az igazságügyi fejezetben van, ami Mária Kolíková volt igazságügyi miniszter (előte most-hidas igazságügyi államtitkár) és Aloj Baránik nevéhez fűződik.

 

Kolíkováék azt írják, hogy a hagyományos, heteroszexuális szülőkre alapuló családmodell jogi berendezkedést megválzotatnák úgy, hogy az az egynemű párokra is érvényes legyen, Így tehát bevezetnék a a regisztrált partnerséget, és az egynemű párok számára lehetővé tennék, hogy gyermeket fogadjanak örökbe. 

 

Szintén a kultúrharc része, hogy az SaS kvázi kiszervezné a dezinformáció elleni harcot az állami hatóságoktól a magánszervezetekhez azzal, hogy a dezinformáció forrását polgári perrel támadhassák. (A megfogalmazás elég homályos, de nyilván a liberálisok örülnének, ha növelhetnék a nyomást a nem liberális narratívákon azzal, hogy perrel fenyegetik őket; ma ugyanis már mindent dezinformációnak tartanak, ami nem azonos a liberális narratívával).

 

Nem maradhatott ki az SaS programjából a marihuána legalizálása sem.

 

Külpolitika: Ukrajnát az EU-ba, folytatni a háborút, ameddig csak kell

 

Szintén a progresszívhez igazodik a párt külpolitikai és külgazdasági programja, amit Juraj Droba Pozsony megye elnöke jegyez. Bár az egész dokumentum egyetlen egyszer sem említi a Visegrádi Négyeket, Ukrajnával külön foglalkozik. Nem is akárhogy.

 

  • Az SaS támogatná Oroszország kizárását az ENSZ-ből. (Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, vétójoggal, ez a felvetés egy nagyon szélsőséges elképzelés, tekintettel arra, hogy a kapcsolatok leépítése csak tovább eszkalálná a helyzetet, az SaS programja tehát nemcsak a nyugati mainstreamet licitálja felül nagy szolgalelkűségében, de a háborús veszélyt is tovább növelné).
  • Az SaS folytatná Ukrajna katonai és humanitárius támogatását, ráadásul
  • csak olyan békét fogadna el, ami biztosítaná, hogy „Ukrajna valóban független és demokratikus ország legyen, a budapesti egyezmény alapján meghatározott határain belül. Ez azt jelenti, hogy csak a teljes ukrán győzelem esetén tudják elképzelni a békét, a Krím-félsziget visszaszerzésével együtt, figyelmen kívül hagyva azt, hogy ez milyen eszkalációval fenyeget, és hogy még az amerikaiak sem látják reálisnak ezt a célt. A dolog érdekessége, hogy a program nem tartalmazza, hogy egyedül Ukrajna dönthet el, hogy mikor köt békét. Összességében az SaS elképzelései a háború folytatása felé hatnak. 
  • Az SaS támogatja Ukrajna felvételét az EU-ba – azt viszont nem latolgatja, hogy ez milyen hatással lenne Szlovákiára tőkevonzás és mezőgazdasági kereskedelem terén (egyértelműen negatív – a szerk.).

 

Az SaS külügyi és külgazdasági programja nem több, mint az amerikai külpolitika lenyomata. Tekintettel arra, hogy az SaS jelöltje volt Ivan Korčok is a külügyminiszteri pozícióra, a helyzet sokat nem változott. Az viszont érdekes, hogy épp Juraj Droba nevéhez kötötték ezt a fejezetet, ami arra utal, hogy az SaS nem tart igényt a külügyminisztériumra, vagyis azt a PS-nek engedné át.

 

A program ezen részét nehéz komolyan venni, sokkal inkább egy kiáltvány annak bizonyítására, hogy az SaS a háborúpárti mainstream liberális erőtér csapatát erősi.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.