Nyitókép: SITA/Milan Illík

 

A Smer-SD párt fontosnak tartja az EU-tagságot, de fenntartja magának a jogot arra, hogy kritikus álláspontokat és véleményeket fogalmazzon meg az Unió és intézményeinek működésével kapcsolatban. Ezt Robert Fico pártelnök jelentette be keddi sajtótájékoztatóján.

 

A párt bemutatta a külpolitikai prioritásait a kormányban való részvétel esetén. Tiszteletben tartja minden ország azon jogát, hogy saját maga választhassa meg belügyei intézésének módját.

 

A Smer-SD fő céljának a Szlovák Köztársaság nemzeti érdekeinek védelmét tekinti. Fico a kormányban való részvétel esetén alapvető külpolitikai álláspontokat kíván egyeztetni az EU-ban és a NATO-ban lévő partnereivel. „Az EU és a NATO a mi életterünk“ – emlékeztetett, de hozzátette, nem minden igazságos és korrekt, ami „Brüsszelből és Washingtonból“ érkezik.

 hirdetes_810x300  

 

Nem hajlandók egyeztetni az EU-ban és a NATO-ban lévő partnerekkel, ha Szlovákia érdekeit veszély fenyegeti. A Smer-SD ennek tekinti például azokat a kísérleteket, amelyek arra irányulnak, hogy a tagállamokat alapvető kérdésekben megfosszák vétójoguktól. Nem értenek egyet az EU szankciópolitikájával sem, amely veszélyezteti és sérti a Szlovák Köztársaság gazdasági érdekeit és az életszínvonalat. Mindemellett nem támogatnak olyan környezet- és klímavédelmi célokat sem, amelyek a nemzetgazdaságok és az EU gazdaságának versenyképességét veszélyeztetik.

 

Helyre kell állítani a kapcsolatokat Oroszországgal

 

A párt folytatni szeretné az együttműködést Kínával, Vietnammal, Kubával vagy más, az EU-hoz és a NATO-hoz nem tartozó országokkal, amennyiben hajlandóságot tapasztalnának irányukból. Fico azt is megemlítette, hogy helyre kell állítani a kapcsolatokat Oroszországgal.

 

„Az ukrajnai háború valamikor véget ér. Kötelességünk lesz egységesíteni a kapcsolatokat az Orosz Föderációval. Nem választható el a világtól valamilyen fémkerítéssel”

 

– mondta Fico, hozzátéve, hogy az EU-nak és Oroszországnak szüksége van egymásra. Hozzátette: készek segíteni Ukrajnának „humanitáriusan és egyéb módon”.

 

A Smer nem akarja katonailag támogatni Ukrajnát

 

A Smer-SD ellenzi azokat a javaslatokat, amelyek az EU-tagállamokat illegális migránsok befogadására kötelezik, vagy szankciókat írnak elő e kötelezettség megtagadásáért. A párt nem ért egyet azzal sem, hogy a védelmi kiadásokat a bruttó hazai termék (GDP) két százaléka fölé emeljék. Nem akarja magát azokhoz a kötelezettségekhez sem kötni, amelyeket a szakértői kormány fegyvervásárláskor vállalt. Az Egyesült Államokkal kötött védelmi együttműködésről szóló szerződést is felül kívánja vizsgálni.

 

A párt elutasítja az ukrajnai háborús konfliktus elhúzódását, nem akarja katonailag támogatni Ukrajnát, és azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat akar szorgalmazni. Fico kijelentette, hogy amennyiben ő lesz a miniszterelnök, az Európai Tanács minden ülésén fel fogja vetni ezt a követelést. A Smer-SD megvétózná Ukrajna esetleges NATO-tagságát is. A párt a V4-országok kölcsönösen előnyös együttműködésének helyreállítására kíván törekedni.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.