Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

A Matovič-Kaliňák összecsapás után a választási kampány eddigi második legbizarrabb sajtótájékoztatója zajlott pénteken Mikuláš Dzurinda és Bugár Béla (mindketten Modrí, Most-Híd, bár Bugár nem indul a választásokon, csak tagja a pártnak) részvételével. A sajtótájékoztatón Dzurinda a PS-t kritizálta, mi több, támadta, amiért a választásokat ugyan van esélye megnyerni, de a koalíciós potenciálja a nullához közelít. Igen, az egyik versenytárs a másik segítségére siet egy kiélezett versenyben, kéretlen, de rendkívül árulkodó tanácsokkal. Ilyen eddig csak a mesében volt, még akkor is, ha az 1 százalékos Modrí, Most-Híd az esélytelenek nyugalmával tehet ilyen kijelentéseket.

 

Dzurindát néhány nappal ezelőtt kapták lencsevégre, ahogy a progresszív PS elnökével, Michal Šimečkával tárgyal négyszemközt egy hotelben. Most azt állítja, hogy arról beszéltek, hogy

 

a PS-nek már most össze kellene állnia egy potenciális koalíciós formációba a választások előtt, és Dzurinda felajánlotta, hogy legyen a Modrí, Most-Híd az első ilyen partnere.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy eredetileg játékban volt a lehetőség, hogy Dzurindáék Sólymosékkal együtt visszalépnek a választási versenytől. Erre utalt maga a találkozó, és Richard Sulík (SaS) azon félmondata, hogy tárgyalások folytak Dzurindáékkal, Simon Zsoltékkal és a Demokratival arról, hogy „észszerű döntést” hozzanak, vagyis lépjenek vissza más jobboldali (értsd: liberális-progresszív) pártok javára.

 hirdetes_300x300  

 

Ez a forgatókönyv egyre kevésbé valószínű. Ám Dzurinda azt állítja, azért találkoztak, mert a PS nem fog tudni koalíciót kötni más pártokkal.

 

Persze nem kizárt, hogy a Modrí, Most-Híd csak szeretne pár százalékpontot szerezni a PS hátára felkapaszkodva. Abban azonban Dzurinda tényleg nem téved, hogy PS egyre jobban elszigetelődik potenciális partnereitől.

 

Továbbra sem kizárt, hogy valóban lehetőségként felmerült a narancskékek visszalépése, de Dzurinda pénteken kimondta, hogy „nemcsak hogy nem akarnak, de nem is léphet vissza a választásoktól”. És ezért a PS-t tette felelőssé.

 

Még jobban árnyalja a képet Bugár Béla kijelentése, aki Kiskát idézve arról beszélt, hogy ha a PS túl nagy sikerével kiüti a játékból a többi „demokratikus” (ez esetben értsd: liberális-progresszív) pártot, nem lesz kivel koalícióra lépnie.

 

Bugár kijelentéséből az is kikövetkeztethető, hogy épp a PS rendkívül radikális progresszív programja miatt aggódnak, és amiatt, hogy a KDH-t is elmarták maguk mellől a Cirill-Metód keresztény örökség törlésének vagy a házasság definíciójának átírásának belengetésével.

 

Dzurinda később újságírói kérdésre válaszolva kifejtette:

 

„Évekig azt hallgattuk, hogy nincs kire szavazni. Most már van kire szavazniuk az embereknek, de félnek ránk szavazni. Ide vezetett a PS kampánya. És ezek után Šimečka kit fog vádolni?”

 

mondta.

 

Az úgynevezett „demokratikus jobboldali” pártok zöme 5 százalékon vagy az alatt táncol. Sokan közülük nem fognak bejutni, nagy valószínűséggel köztük lesz a Modrí, Most-Híd is, bár Dzunda állítja, van még lehetőségük elérni az 5 százalékot.

 

Ettől függetlenül, a mai sajtótájékoztató lehet annak egyenes következménye, hogy a PS elutasította a közös „előkoalíció” lehetőségét, mert úgy érzi, hogy több szavazatot vinne el tőle, mint amennyit hozna, és ő most meg akarja nyerni a választásokat. Másrészt, ez azt jelenti, hogy az olyan progresszívkompatibilis pártok, mint Modrí, Most-Híd, a Demokrati, de akár az SaS-is, küszöb alatt végzik.

 

Az viszont tényleg elképesztően ellentmondásos, mikor az egyik liberális párt vezére a konkurensének azt kívánja, hogy nyerje meg a választásokat. Közben pedig százalékmorzsákat kér, „hogy legyen kivel koalíciót alkotnia a győztesnek”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.