Nyitókép forrása: TA3.com

 

Lekerült az OĽANO listájáról az a képviselőjelölt, aki ököllel kétszer is megütött egy másik személyt – erősítette meg Erika Jurinová, az OĽANO listavezetője a TA3 vitaműsorában. Az incidensre akkor került sor, amikor Igor Matovič, az OĽANO elnöke megzavarta a Smer sajtótájékoztatóját, majd kvázi verekedés bontakozott ki közte és Robert Kaliňák smeres jelölt, volt belügyminiszter között.

 

A Matovič–Kaliňák összecsapáson kívül arról is felvételt készült, ahogy Tomáš Holkovič OĽANO-s jelölt kétszter is ököllel üt meg egy férfit, akivel vitába keveredik, miközben pár méterre a kampányautóban is zajlik a cirkusz.

 

„Ez a jelöltünk azonnal bejelentette, hogy visszalép a jelöléstől. Mi vagyunk az egyetlen politikai párt, amely valóban visszahívott egy olyan jelöltet, aki kezet emelt valaki másra”

 

mondta Jurinová.

 hirdetes_300x300  

 

Vitapartnere, Michal Šimečka, a Progresívne Slovensko elnöke óvatosan érvelt az OĽANO-val szemben ebben a témában, mert a PS-nek szintén volt hasonló „kilengése”. A 2020-as választások kampányhajrájában valóságos baloldali anarchistacsoportként vonultak fel és keveredtek incidensbe az ĽSNS jelöltjeivel.

 

„Hibát követtünk el, amikor 3-4 évvel ezelőtt elmentük tüntetni Kotlebáék fórumaira. De akkor egyetlen párttagunk vagy jelöltünk sem támadott meg senkit. Épp ellenkezőleg, minket támadtak meg Kotlebáék”

 

mondta. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a PS-t akkor többen is azért bírálták, mert radikális fellépésével erőszakos incidensek kialakulásához járult hozzá.

 

A TA3 vitaműsorában Šimečka a moderátor kérdésére egyértelmű jelét adta, hogy a Sme rodina helyett inkább a KDH-val működnének együtt. A felmérések szerint ugyanis a PS-nek nincs túl sok mozgástere, ha többséget akar szerezni a parlamentben. A PS elnöke a KDH esetében a közös külpolitikai irányultságot emelte ki.

 

Érdekesség, hogy még az OĽANO-t sem zárta ki teljesen a sorból, de válaszaiból az derült ki, hogy első és legfontosabb feltétele az lenne a közös kormányzásnak, hogy az OĽANO lemondjon arról a követeléséről, hogy a választási részvételt 500 euróval jutalmazza.

 

Némiképp meglepő, hogy a HLAS-t – amely nélkül jelen állás szerint koalíciót nem tudna létrehozni – „nem nagyon preferált partnerként” emlegette a párt tagjainak smeres múltja miatt.

 

Jurinová sem zárta ki az együttműködést a PS-szel, ami szintén meglepő, tekintettel arra, hogy állítólag az OĽANO koalíciós potenciálja minimális.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!