Nyitókép: TA3 live, reprofoto

 

Pál Attila (Szövetség, Most-Híd platform), a választási lista 5. helyén induló jelölt vitapartnere Tomáš Taraba (az SNS listáján induló független jelölt) volt a TA3 hétfő reggeli vitaműsorában.

 

Pálnak ez volt az első televíziós szereplése, melyet szlovákul abszolvált. A magyar jelöltön érződött a rutintalanság, az első fellépésből adódó kezdeti drukk.

 

 hirdetes_300x300  

Válaszaiban a párt eddigi irányvonalához igazodva elmondta, hogy a felmérések szerint a Szövetség esélyes a parlamenti bejutásra. Októbertől a déli és a keleti régió lakosságát, az ott élő magyarokat, szlovákokat és ruszinokat kívánják képviselni a törvényhozásban.

 

Hogy miért van erre szükség, azt Pál szerint a térség jelenlegi fejlettségi szintje is indokolja. Vitapartnere, Tomáš Taraba (SNS) meglepő módon szintén szólt a felvidéki magyarokhoz, jelezve, hogy az SNS szívesen ellátja az ő érdekvédelmüket is.

 

A migránshelyzettel kapcsolatban Pál elmondta, hogy napjaink egyik legégetőbb problémájáról van szó, melyet még az előző, Smer–Most-Híd–SNS kormány okozott nem megfelelő legiszlatívával. Az általuk bevezetett menlevél iránt nőtt meg ugyanis a kereslet a migránsok részéről, mely szabad mozgást garantál számukra az Unió területén. Ezért van most torlódás Dél-Szlovákia egyes határ menti régióiban.

 

A magyar jelölt a műsorban ismertette a Szövetség nemzetiségi politikájának fő vállalásait is. Szólt az orosz-ukrán háború negatív következményeiről is, melyek a felvidéki gazdákat is érintik. Példaként a gabona felvásárlási árának visszaesését említette.

 

Pál hangsúlyozta, hogy a Szövetség-Aliancia jellemzően nemzeti-konzervatív értékrendet képvisel, de nyitott az ideológiailag másként gondolkodók felé is. Kiemelte, hogy közös alapértékek, mantinelek esetén tudja elképzelni a választások utáni együttműködést szuverenitási kérdésekben.

 

A kérdésre, hogy mi az a vörös vonal, melyet a Szövetség nem fog átlépni, Pál úgy fogalmazott, hogy a magyar párt számára e téren nem a vörös, hanem piros-fehér-zöld vonal a mérvadó.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.