Nyitókép: SITA/Milan Illík

 

A parlamenti képviselők nem fogják rendkívüli ülésen tárgyalni a szlovák-magyar határon történő ellenőrzés bevezetésének kérdésért. Szerdán sem volt elég képviselő az ülésteremben, ezért a parlament nem volt határozatképes. Juraj Blanár (Smer-SD), a parlament alelnöke ezért bezárta az ülést.

 

A tárgyalást a Smer-SD kezdeményezte. Kérte, hogy a kormány rendelje el a Szlovák Köztársaság határellenőrzésének ideiglenes visszaállítását Magyarországgal olyan mértékben és módon, hogy megakadályozza az illegális migránsok áthaladását ezen a belső határon.

 

A képviselők már kedden (szeptember 19-én) megpróbálták megnyitni az ülést, de akkor sem jártak sikerrel.

 hirdetes_300x300  

 

Robert Fico, a Smer-SD elnöke szerint az illegális migráció témájában már nincs értelme újabb rendkívüli ülést összehívni. A kialakult helyzetet komoly biztonsági problémának tartja Szlovákia számára, amelyről a parlament nem hajlandó tárgyalni.

 

Fico hangsúlyozta, hogy a parlamentben volt elég képviselő, de az egykori kormánykoalíció képviselői a Sme rodina kivételével nem kívántak tárgyalni az illegális migrációról. A Smer-SD vezetője bírálta, hogy a rendőrség képes rendőröket mozgósítani az ellenzéknek ártó razziákhoz, de a határ védelmére nem hajlandók elegendő rendőrt kiküldeni. Pártja ezért azt kéri, hogy a kormány rendelje el a Szlovák Köztársaság Magyarországgal közös határa feletti ellenőrzés ideiglenes visszaállítását, és biztosítson ehhez elegendő erőt és eszközt.

 

Fico szerint Szlovákiában minden illegális migránst őrizetbe kell venni és adminisztratív úton kell kitoloncolni. Elmondása szerintSzlovákia szívesen fogadja a migránsokat, és igazolásokat osztogat nekik. A Smer elnöke úgy véli, hogy minden illegális migráns határátkelőkön keresztül érkezik területünkre. Szerinte ha kell, akkor a rendőrségnek erőszakkal kell magakadályoznia az illegális migránsok belépését Szlovákia területére.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!