Nyitókép: SITA/WBN-kollázs

 

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elfogadhatatlannak tartja, hogy Ukrajna beperelte Szlovákiát a mezőgazdasági áruk behozatalának tilalmával kapcsolatban. Amennyiben az SNS a kormány része lesz, akkor a behozatali tilalmat kiterjeszti más Ukrajnából származó élelmiszerekre is, beleértve a mézet, húst és egyéb gabonaféléket.

 

„Szlovákia szállítási folyosókat nyitott Ukrajna számára az Afrikába és a Közel-Keletre szánt mezőgazdasági árui számára. Célunk csak egy – a szlovák fogyasztók, gazdák és élelmiszer-termelők védelme. Ezért felháborítónak és teljesen tévesnek tartjuk Ukrajna keresetét, amelyet a Kereskedelmi Világszervezethez nyújtott be”

 

– mondta Gabriela Matečná volt SNS-es mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter.

 

 hirdetes_810x300  

Mivel az Európai Bizottság nem hajlandó megvédeni saját tagjait, az SNS fontos szerepet lát a folyamat koordinálásában a V4-es országokkal – Lengyelországgal és Magyarországgal. Szeptember 15. óta Magyarország négyről 24-re bővítette a tiltott áruk listáját. Az SNS kiterjesztené a szlovák importkorlátozást olyan árucikkekre, mint a méz és méhészeti termékek, sertéshús, baromfi, liszt, de más gabonafélék és olajos magvak is.

 

„Amíg Ukrajna – amelynek Matovič és Heger kormánya több mint egymilliárd euró értékben odaadományozta szlovák adófizetők vagyonát – így fog viselkedni, nem látunk lehetőséget a konstruktív együttműködésre. Emiatt nem engedjük meg Ukrajnának, hogy tönkretegye agrár-élelmiszeripari ágazatunkat, vagy veszélyes élelmiszerekkel lássa el fogyasztóinkat”

 

– mondta Matečná.

 

Szlovákia szeptember 15. után meghosszabbította az ukrán gabona behozatalának tilalmát. A tilalom ez év végéig lesz érvényben. A szlovák kormány így reagált az Európai Bizottság tétlenségére. Az ukrajnai behozatali tilalom négy árucikket érint, nevezetesen a búzát, a kukoricát, a repcét és a napraforgómagot.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!