Nyitókép forrása: SITA/Diana Černak

 

Ha a Smer a következő kormány része lesz, akkor azonnal kezdeményezni fogja a V4-es országok vezetőinek találkozóját, hogy közös stratégiát dolgozzanak ki az ukrán gabonadömping elleni intézkedések terén. Erről Robert Fico beszélt szerda délutáni sajtótájékoztatóján. Kijelentette, hogy „készen áll a kemény harcra az ukrán politikusokkal” az ukrán gabona importtilalmának fenntartásáért.

 

„Újra erőssé kell tenni a Visegrádi Négyeket, ez az egyik kiemelt eleme a Smer külpolitikai prioritásainak. Ha a [következő] kormány tagjai leszünk, azonnal kezdeményezni fogjuk a V4 országainak találkozóját a gabonatermesztők és mezőgazdasági termelők védelme érdekében, akik ma az ukrajnai olcsó termékek importja miatt veszélyben vannak”

 

jelentette ki Fico, hozzátéve, hogy Zuzana Čaputová államfőnek és kormányának már rég találkozót kellett volna kezdeményeznie az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel.

 

Fico szerint az európai piacot elárasztotta az olcsó ukrán gabona, ami nehézséget okoz a gazdáknak, mert a külföldre is értékesítő gazdák 200 eurót is veszthetnek például a búza tonnáján.

 hirdetes_810x300  

 

„Egyszerűen nem fogjuk tudni eladni az uniós piacon a szlovák többletet, mert azt az olcsóbb ukrán gabonaszállítmányok uralják”

 

mondta.

 

Fico szerint helyes lépés volt Szlovákia, Magyarország és Lengyelország döntése az ukrán gabona importjának korlátozásával kapcsolatban, és magyar példára utalva pedig nem zárta ki annak lehetőségét, hogy bővítenék az importtilalom alá eső ukrán termények és termékek számát.

 

Kiemelte, hogy a volt brit védelmi miniszter nem hiába mondta, hogy az „ukránok megtanulhatnának hálásak lenni”. (Ben Wallace nem sokkal e kijelentését követően lemondott posztjáról – a szerk.)

 

Azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna a Kereskedelmi Világszervezetnél perelte be Szlovákiát, Magyarországot és Lengyelországot, kijelentette, hogy az ukrán politikusok komolytalanok és szemtelenek, tekintettel arra, hogy Szlovákia katonailag is segítette őket.

 

Fico ismét elmondta, hogy ha a Smer alakít kormányt, „egy darab lőszert sem küld Ukrajnába”. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Smer attól azért nem zárkózik el, hogy adásvétel keretében küldjön Ukrajnába hadianyagot.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.