Nyitókép forrása: SITA/Diana Černak

 

Jozef Bíreš szlovák agrárminiszter tárgyalásokat kezdeményezett ukrán kollégájával az ukrán gabonaimport ügyében. Szlovákia Magyarország és Lengyelország mellett szintén importkorlátozásokat vetett ki az ukrán gabonával szemben, ami miatt Kijev a Kereskedelmi Világszervezetnél perelte be Szlovákiát.

 

„Nagyon korrekt megállapodást szeretnék elérni, hogy elkerüljük a pereskedés vagy a kétoldalú kereskedelmi korlátozások látszatát”

 

mondta Bíreš.

 

Kijelentette, azt fogja javasolni Ukrajnának, hogy Kijev dolgozzon ki valamiféle engedélyeztetési eljárást a Szlovákiába érkező ukrán gabona kapcsán úgy, hogy azt Szlovákia szeretné tesztelni.

 hirdetes_810x300  

 

„Ha a rendszer működőképes lesz, akkor hajlandók vagyunk eltörölni az importkorlátozásokat”

 

mondta Bíreš. Hozzátette, ha Ukrajna javasolna egy garanciarendszert az ukrán gabonaimport ellenőrzésére, „talán Szlovákia sem alkalmazna egyoldalú importtilalmat”.

 

A fentiekből elég egyértelműen kitűnik, hogy a szlovák kormány keresi módját a korlátozások leépítésének. Kérdés, milyen garanciákat tud, és főleg akar Ukrajna nyújtani a gabonaimport ellenőrzésére. Tekintettel arra, hogy Ukrajna jelenleg is akadálytalanul szállíthat gabonát Szlovákián, Magyarországon és Lengyelországon keresztül (a tranzit nincs korlátozva), az is kérdés, hogy milyen célt szolgál a szlovák kormány javaslata. Ellenőrzésre ugyanis akkor lenne szükség, ha mégis a szlovákiai piacra akarják beengedni az ukrán gabonát, de például mennyiségi korlátozást szabnának meg. Ez azt jelenti, hogy Pozsony kapna egy olyan politikai megoldást, amivel kedvére tehet Kijevnek és Brüsszelnek, amire hivatkozva eltörölhetné az importkorlátozásokat, és nem emlegetnék egy lapon Varsóval és Budapesttel. Az is világos az agrárminiszter kijelentéséből, hogy esély sincs arra, hogy Magyarországhoz és Lengyelországhoz hasonlóan Szlovákia is növelje az importtilalom alá eső ukrán termékek számát.

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!