Nyitókép forrása: Körkép.sk

 

Megjelent a szeptemberi – vélhetően a választásokig az egyik utolsó – IPSOS-felmérés, amely a Smer győzelmét, a HLAS hanyatlását jósolja. Bemérte az IPSOS a parlamentbe az OĽANO-t is, méghozzá 8,2 százalékkal, ami erősödésnek mondható.

 

Nem jutna be a parlamentbe a felmérés szerint a Sme rodina, ami mindössze 4,2 százalékot kapott az IPSOS-tól. A Sme rodina gyengélkedése nem annyira meglepő. Miközben a liberális sajtó komolyan támadja Boris Kollárt, addig Kollár igyekszik elfogadható partnernek tűnni a liberálisoknak. Ezt a választók gyengeségnek értelmezhetik, hiszen a Sme rodina eredetileg egy szociális, családpárti párt lenne, a PS-szel való esetleges közösködés pedig meghátrálást jelenthet a szemükben.

 

A Szövetséget az IPSOS 4 százalékra mérte. A Pravda meg is jegyzi ezzel kapcsolatban, hogy a Szövetség a Demokratinál (3,4 százalék) sokkal hatékonyabban aknázza ki potenciálját, és van esélye a parlamentbe jutásra. 

 

Ráadásul azzal, hogy augusztushoz képest ennél az ügynökségnél is fél százalékkal erősödött a Szövetség, végérvényesen eldőlt, hogy aki magyar képviseletet szeretni látni a parlamentben, annak erre csak a Szövetségre leadott szavazattal van esélye. Az IPSOS ugyanis azt is megerősítette mostani felmérésével, hogy a Modrí, Most-Híd és a Magyar Fórum az esélytelenek nyugalmával vághat neki a választási éjszakának.

 hirdetes_300x300  

 

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, ott csak két reális többségi forgatókönyv sejlik fel. Mindkettőben a HLAS és Peter Pellegrini lehet a királycsináló úgy, hogy az elmúlt fél évben befutó helyről csúszott vissza a harmadik helyre.

 

  • Smer-HLAS-SNS: 69 mandátum,
  • Smer-HLAS-Republika-SNS: 84 mandátum, 
  • Smer-HLAS-SNS-KDH: 78 mandátum,
  • PS-HLAS-SaS-KDH: 74 mandátum,
  • PS-OĽANO-SaS-KDH: 66 mandátum

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.