Nyitókép: MTI/ Nyikos Péter

 

Súlyos politikai és bürokráciai problémák mérgezik a közhangulatot. Korrupcióval mélyen átitatott ez az ország. Az összefonódások nagyon mélyek, nagyon csúnyák. A politikai és a gazdasági szféra szürkezónába hajló része az alvilághoz is kapcsolódik – magyarázta Csáky Pál, Szlovákia egykori miniszterelnök-helyettese, aki a hirado.hu-nak kifejtette, hogy akkor lesz képviselete a felvidéki magyarságnak, ha a Szövetség nevű párt bejut a pozsonyi parlamentbe.

 

Csáky Pál szerint a választás tétje, hogy a gazdasági, pénzügyi és morális káoszt fel lehet-e számolni, magyar szemszögből pedig az, hogy lesz-e egyáltalán a felvidéki magyarságnak képviselete a pozsonyi törvényhozás házában.

 

„Harc van a rendőrség és a titkosszolgálatok között, az ügyészek, a bírák és bíróságok között, egy hangyaboly most Szlovákia, kérdés, hogy jön-e megnyugvás és lesznek-e megnyugtató demokratikus, előremutató megoldások a választások után”

 

 hirdetes_300x300  

– részletezte a közéletet feszítő konfliktusokat, majd kiemelte, hogy soha sem volt még annyira durva választási kampány Szlovákiában, mint jelenleg.

 

„Érzelmileg nagyon felfokozott a kampány” – szögezte le, majd felelevenítette a szlovák közélet állapotát tükröző híreket, miszerint  a volt miniszterelnök mellbe rúgta az egykori belügyminisztert, aki ököllel próbált ezért revansot venni.

 

„Azért egy demokráciában az érvek összeütköztetését kicsit másként képzeli el az ember”

 

– mondta.

 

„Bokszmeccsek, tojásdobálás, köpködés, ökölharc… Az ilyen durvaságok elveszik az emberek kedvét a közéletben való részvételtől”

 

– állapította meg Szlovákia egykori magyar miniszterelnök-helyettese, aki szerint soha nem állt ilyen rosszul a felvidéki magyarság szénája, mint most a választások előtt.

 

Négy párt verseng magyar szavazatokért

 

Kifejtette, hogy a magyarok szavazataiért legalább négy csoport vetekszik. A Szövetség nevű politikai erő, amely egy formális pártegyesítésből jött létre két és fél éve, azonban néhány hónappal a választások előtt a Bugár Béla nevével fémjelzett Most-Híd nevű párt számos vezetője kilépett és átment a volt miniszterelnök Mikuláš Dzurinda pártjához, melynek a népszerűsége nagyjából egy százalék, de meggyengítették a Szövetséget, amely most 4-5 százalék környékén áll a közvélemény-kutatások szerint.

 

A volt mezőgazdasági miniszter, Simon Zsolt által alapított Magyar Fórum népszerűsége csak fél százalék körül mozog, de ez a formáció is magyar szavazatokat fog elvinni és szlovák pártok is igyekeznek minél több magyar voksot gyűjteni.

 

„Szirén módjára hangoztatják, hogy a magyar szavazatok elvesznek, nem magyar pártra kell szavazni, és sajnos vegyes házasságokban, nyelvhatáron élő emberek könnyebben befolyásolhatók”

 

– sorolta.

 

„El fognak vinni magyar szavazatokat szlovák pártok is. A 2020-as választásokon a felvidéki magyar szavazók 30 százaléka szavazott szlovák pártra, ráadásul a magyar szavazók 42-45 százaléka otthonmaradt. Ide vezetett a megosztottság, amely szinte már öngyilkos méreteket ölt”

 

– ecsetelte a nehézségeket.

 

Van magyar esély

 

„Az óriási kihívás és lehetőség lenne! Van magyar esély, de ehhez mindnyájunknak el kell menni leadni szavazatunkat a Szövetségre”

 

– hangsúlyozta Csáky Pál, aki rámutatott, hogy el kell érni az ötszázalékos küszöböt a parlamentbe jutáshoz.

 

Kitért arra, hogy a magyar nyelvű liberális orgánumok és a szlovák sajtó is folyton azt írja, hogy a Szövetség jelöltjei tapasztalatlanok.

 

„Nem baj, bele kell vágni, mély vízben kell megtanulni úszni. Nekik most az a legfontosabb feladatuk, hogy bejussanak a parlamentbe. Aztán, ha igénylik, mi majd segítünk a tapasztalatainkkal, hiszen komoly és stabil szellemi potenciál halmozódott már fel a felvidéki magyar közéletben”

 

– hangsúlyozta Szlovákia egykori miniszterelnök-helyettese.

 

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.