Nyitókép forrása: ta3.com

 

Migráció, az államfő elleni feljelentés, az ukrán gabonadömping és az orosz-ukrán háború volt az a négy fő téma, amelyek kapcsán Robert Fico (Smer) és Boris Kollár (Sme rodina) a TA3 műsorában vitázott. Boris Kolláron meglátszódik, hogy pártja támogatottsága a felmérések szerint 5 százalék alá süllyed, az orosz-ukrán háború kapcsán előrántotta a magyar revízió liberálisok által is használt kártyáját.

 

Robert Fico szombaton jelentette be, hogy a Smer kezdeményezett egy államfő elleni eljárást. Az ok: Zuzana Čaputová államfő 2021 augusztusában Maroš Žilinka főügyésztől folyamatban lévő büntetőeljárásokról kért információt.

 

Fico emlékeztetett, hogy az elmúlt két hétben két botrány is kipattant Čaputová kapcsán, amelyekkel a sajtó nem foglalkozott. Az egyik a Gerulata-ügy. Ennek lényege, hogy az ESET IT-vállalat tulajdonosának fia 416 ezer eurós megbízást kapott az internetes közösségi oldalak totális megfigyelésére a dezinfromációk kiszűrése céljából. Az ESET társtulajdonosa a progresszív Denník N-nek, és már többször is a progresszív erőtérhez kötötték.

 

 hirdetes_300x300  

Kollár azzal próbálta védeni Čaputovát, hogy ha az államfő tényleg folyamatban lévő ügyekre kérdezett volna rá, Žilinka nyilván maga is eljárást kezdeményezett volna. Fico felhívta a figyelmet, hogy erre nem kerülhetett sor, mert az államfőnek immunitása van.

 

Migrációs válság terén nagy volt az összhang

 

A migrációs válság kérdésében Fico és Kollár többnyire egyetértett. Mindketten a határok lezárása mellett érveltek, és bírálták a kormányt, mert eddig ebbe az irányba nem tett semmit. Kollár egyetértett Ficóval abban is, hogy a tartózkodási engedélyek kiadását a rendőrségnek nem lenne muszáj kiadnia a migránsoknak.

 

Fico és Kollár is jelezte, hogy Németország a saját határvédelmének szigorítását tervezi, idő kérdése, hogy a csehek és osztrákok is ugyanezt meglépjék.

 

Kollár kijelentette, hogy teljes mértékben ellenzi a gazdasági bevándorlást, mert a gazdasági migránsok nem menedéket keresnek, hanem élősködni akarnak a szociális rendszeren.

 

Az orosz-ukrán háború kapcsán már egymásnak estek

 

A Smer és a Sme rodina elnöke látványos mértékben nem értett egyet az orosz-ukrán háború és Ukrajna felfegyverzése kérdésében. Kollár szerint létfontosságú volt Szlovákia számára, hogy támogassa az ukránokat, hogy minél távolabb tartsa az oroszokat a szlovák határtól. Kijelentette, hogy Fico a béke emlegetésével Moszkva propagandáját ismétli.

 

Hogy alátámassza Ukrajna felfegyverzése melletti érveit, a progresszívek nyomán előhúzta a magyar revízió kártyáját, azt hangoztatva, hogy Szlovákia számára fontos, hogy Ukrajna győzzön, mert „mi lenne, ha elcsatolnák Dél-Szlovákiát”.

 

Arról beszélt, hogy Moszkva szerint Ukrajnának nincs létjogosultsága, mert csak harminc éve létezik és Szlovákia is csak harminc éve létezik, ezért Ficónak is számításba kell vennie, hogy mi lenne, ha Magyarország elfoglalná Dél-Szlovákiát, „hiszen Orbán Viktor is elszakított területekről beszélt”. Ezt követően kijelentette, hogy a NATO sem nyújt teljes védelmet, mert Ciprus esete is bizonyította, hogy két NATO-tag között is lehet konfliktus.

 

Kollár szerint Ukrajna győzhet, hiszen Afganisztánban is veszített a Szovjetunió, pedig már akkor is atomhatalom volt.

 

(Megjegyezzük, teljes más stratégiai értéke volt Afganisztánnak, teljesen más jellegű háború folyt ott, és teljesen más globális viszonyok uralkodtak akkor, így a párhuzam erősen sántít. Ukrajna az orosz belterületek nyugati kapuja, elég nagy ország, hogy egy nyugati hadsereg felvonuljon rajta, ezért az oroszok nem fognak meghátrálni, csak ha összeomlanak. Az ukrajnai háború pedig nem gerillaháború, hanem az első világháborúhoz hasonló tömegháború, amely teljesen más erőforrásokat követelne meg a Nyugattól, ha folytatni akarják – a szerk.). 

 

Fico nevetségesnek tartotta, hogy Oroszország vagy Magyarország elfoglalja Szlovákiát. Az előbbi esetében ugyanis a sajtó attól hangos, hogy nem képes elfoglalni egy falut Kelet-Ukrajnában. Majd felszólította Kollárt, hogy ne nevezze a háború kapcsán máshogy vélekedőket orosz propagandistáknak csak azért, mert nem a nyugati szólamokat ismételgetik.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!