Nyitókép: Markíza live, reprofoto

 

Szeptember 24-én, vasárnap délután 13.00 órakor kezdődött a legnézettebb szlovákiai politikai vitaműsor választási különkiadása. A Markíza Televízió ezúttal a parlamenti bejutás környékén tanyázó Szövetséget, valamint a tőle kisebb pártok elnökeit hívta be.

 

Forró Krisztián vitapartnerei Simon Zsolt (Magyar Fórum), Mikuláš Dzurinda (Modrí-Most), Andrea Letanovská (Demokrati) és Marek Kotleba (ĽSNS) voltak.

 

A magyar párt elnöke az eddigi televíziós viták talán legösszeszedettebb, legmeggyőzőbb teljesítményét nyújtotta, egy pillanatra sem kérdőjelezve meg, hogy melyik párt képviseli egyedül, bejutásra esélyesen a déli és keleti régiók, a magyarok mellett a velük együtt élő szlovákok, romák és ruszinok érdekeit.

 hirdetes_300x300  

 

 

A műsorban 10 perc állt rendelkezésre a jelölteknek arra, hogy prezentálják elképzeléseiket, álláspontjukat az adott témakörökben.

 

Forró rögtön az elején összeszólalkozott a néhány távozott hidast befogadott, jelenleg alig 1 százalék körül mért Modrí-Most elnökével. 

 

A Szövetség elnöke elmondta, hogy aki a magyar listán akart indulni, az ott is indul. Akik pedig úgy döntöttek, hogy hátat fordítanak saját közösségüknek, azok elmentek. 

 

“Néhány tucatnyian távoztak csak a több ezres tagságból,”

 

mondta Forró. A műsorvezető közbevetésére, hogy Bugár Béla és Simon Zsolt ismert arcok, így jogos a meglátás, hogy az egység felbomlott, Forró frappánsan reagált. A mellette álló Simon Zsoltnak is címezve, annak füle hallatára elmondta, hogy az említett két személy képtelen az együttműködésre, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy ők maguk is két különböző pártban vannak.

 

 

“A hiba nem a mi készülékünkben van, hanem nálunk”

 

– jegyezte meg. Majd Dzurinda felé fordulva hozzátette, hogy a korábbi kormányfő, kétszeres miniszterelnök már nemcsak a szlovákokat osztja meg, hanem a magyarokat is.

 

Dzurinda erre azt vetette oda, hogy ők jobb magyar szövetségesekre leltek. Erre jött Forró azonnali válasza, hogy

 

“ezért is van ott, ahol.”

 

Dzurinda ebből a jól irányzott jobb egyenesből láthatóan a műsor végéig nem tudott kikecmeregni.

 

Forró az adás során kifejtette véleményét az igazságszolgáltatás, a háború, a szlovák-magyar viszony, az egészségügy, az oktatásügy kérdésében is.

 

Simon tényleg áruló

 

Hogy Simon Zsolt szlovák érdekből nem a magyarok javát szolgálja, az Orbán Viktorról és a Magyarországról szóló résznél vált nyilvánvalóvá. Válaszaival főleg Dzurinda és Letanovská dicséretét érdemelte ki, miközben a magyar kormányfőt és annak szuverén, saját országa érdekeit védő politikáját Kotleba pártjának képviselője is elismerte. Abszurd helyzet volt Simonra nézve.

 

Az egykori mezőgazdasági minisztere tagadta, hogy a déli és keleti régió specifikusan diszkriminálva lenne. Mire Forró a kórházak és azok osztályainak állapotával, az úthálózat kiépítettségével támasztotta alá, hogy a diszkrimináció bizony vitathatatlan.

 

 

 

A Demokrati listavezetőjének Orbán-fóbiája ezúttal is előjött. Letanovská kérdésére, hogy a Szövetség és Forró vajon a felvidéki magyarok, vagy Magyarország érdekeit képviseli-e, úgy válaszolt, hogy a Szövetség számára a déli és keleti területek lakosságának érdekvédelme az elsődleges. Mivel a magyar nemzethez tartoznak, fontos, hogy Magyarország is sikeres legyen. A Fidesszel való jó kapcsolat pedig szerinte logikus, hiszen a mindenkori magyar kormánnyal is jó kapcsolatokat kell ápolni.

 

“Azt az Orbán Viktort oldjuk itt a műsorban, aki Szlovákiában is népszerűbb, mint mi itt öten együttvéve”

 

– vágott vissza ügyesen Forró Letanovskának.

 

Forró: A Szövetség nem küldene fegyvert Ukrajnába

 

Az áruló Simon itt is sietett a szlovákok kedvében járni, hangoztatva, hogy ők bizony nem a magyar kormány stratégiai partnerei. Ezért dicséretet is kapott úgy Dzurindától, mint Letanovskától.

 

Forró a háborúval kapcsolatban azt mondta, hogy a Szövetség az elsők között mondta ki, hogy Ororszország az agresszor és Ukrajnát segíteni kell. Ugyanakkor a fegyverekkel való támogatást elutasítják, az ugyanis csak a háborút hosszabbítja meg.

 

Hogy Simon már nem magyarként érez, mutatta az is, amikor arra kérdésre, hogy számára ki a történelem legnagyobb személyisége, elsőként Štefánikot említette, és csak aztán Szent Istvánt. Forró számára az államalapító Szent István volt az egyedüli válasz, aki szerinte annak ékes példája, hogy a szlovák és a magyar múlt közös.

 

 

A Szövetség-Aliancia viszonylag jó finissel érkezett el a kampányhajrára. A közvélemény-kutató intézmények közül egyre több méri 5 százalék fölött, a fogadóirodáknál a parlamenti bejutásuk esélye is növekszik. Egyre kevesebb pénzt fizet tehát, ha valaki arra fogad, hogy a Szövetség-Aliancia Gyimesi György és Forró Krisztián vezetésével október 1. után visszatér az országos politikába. Ennek esélye ugyanis egyre nagyobb.

 

Az elkövetkező napokban még több vitaműsorban szerepelnek a párt vezető politikusai. Ezekről a szereplésekről a Körképen természetesen beszámolunk olvasóinknak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.