Nyitókép forrása: refresher.sk

 

Igor Matovič,az OĽaNO elnöke vasárnap közzétett egy részletet egy állítólag 2020 őszén lezajló beszélgetésből Richard Sulík (SaS) és Jaroslav Haščák között.

 

Matovič elmondása szerint Haščák instrukciókkal látta el Sulíkot az egészségügyi biztosítók kiegészítő finanszírozásának megoldásáról való argumentációban. Az OĽaNO elnöke szerint a két fél közti kommunikáció nyilvánosságra hozása közérdek. Állítása szerint ez bizonyíték arról, hogy az SaS a „maffia” szolgálatában áll.

 

Haščák a közzétett kommunikáció szerint 2020 szeptemberének végén, októberének elején arról írt az akkori kormányfőhelyettes Sulíknak, hogy átgondolatlannak és hülyeségnek tartja az egészségbiztosítók kiegészítő finanszírozásáról szóló javaslatot. Ezt követően Sulík érveket kért, amelyeket felhasználhatna a kormányülésen, hogy a Haščák-féle megoldást átvihesse.

 

 hirdetes_300x300  

Matovič szerint Sulík azt kérte, hogy Haščák az érvelést kollégájának, Jana Bittó Cigánikovának is küldje el, hogy kéznél legyen a koalíciós tanács ülésén. Ezt követően a Matovič által közöltek szerint Sulík nagyobb teret kért Bittó Cigániková számára „kedves PR-t beleértve”.

 

Matovič a PR-kérés mögött olyan cikkek megjelenését látja a képviselőnőről, amelyek a Pentához tartozó sajtóorgánumokban jelentek meg. Haščák ugyanis a Penta korábbi vezetője.

 

Matovič emlékeztetett, hogy a kormány abban az időben tárgyalt az Általános Egészségbiztosító (VŠZP) kiegészítő finanszírozásáról, amivel Sulík nem értett egyet. Sulík és Bittó Cigániková szerint nyomást gyakoroltak a koalíción belül, hogy a pénzt úgy osszák szét, hogy annak egy rész a magán egészségbiztosítókhoz kerüljön, a Dôverát is beleértve, ami a Pentához tartozik.

 

Az OĽaNO elnöke hozzátette, hogy az SaS volt az, aki komoly nyomást fejtett ki azért, hogy Marek Krajčí egészségügyi miniszter távozzon posztjáról.

 

„Richard Sulík jogát a magánjellegű kommunikációra Haščákkal gyengébbnek tartom, mint a közérdeket”

 

mondta Matovič azzal kapcsolatban, hogy miért döntött úgy, hogy nyilvánosságra hozza a kommunikációt, melyhez hozzájutott. Hozzátette, hogy Sulík teljes kommunikációjának mentett verzióját egymillió euróért kínálták fel neki, amit nem fizetett ki, csak kikérte a Haščákkal való kommunikáció másolatát.

 

A Matovič által bemutatott beszélgetés hitelességét szerkesztőségünk nem tudja megerősíteni, azonban ha igaza van, azzal bizonyítást nyertek azok a korábbi vádak, melyek szerint Sulík pénzügyi csoportok érdekeit helyezte Szlovákia polgárainak és kormányának érdekei elé.

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.