Nyitókép: RTVS/screenshot

 

Peter Pellegrini azt állítja, hogy Szlovákiának „erőt kellene mutatnia” a határon, hogy elriassza a migránsokat. Szerinte a kormánynak több katonát és rendőrt kellene bevetnie a határok őrzésére és „elrettentő” intézkedések elfogadására lenne szükség. Felvetette, hogy egyes menekülteket a biztonsági erők „teátrálisan” őrizetbe vehetnének.

 

„A szlovákok nem fognak hozzászokni az illegális migrációhoz”

 

– jelentette ki a Hlas elnöke az RTVS 5 perc múlva 12 c. politikai vitaműsorában.

 

 hirdetes_810x300  

A rendőrség szerint a Szlovákiába érkező migránsok nagyjából 90 százaléka Szíriából és Afganisztánból származik, így a szlovák rendőrség humanitárius okokból nem korlátozhatja személyes szabadságukat.

 

Pellegrini vitapartnere, Michal Šimečka, a PS elnöke „választás előtti populizmusnak” minősítette Pellegrini retorikáját, és emlékeztetett arra, hogy a felelősségteljes megoldás az lenne, ha megerősítenék az ellenőrzéseket azokon a helyeken, ahol a migránsok áthaladnak, és diplomáciai nyomást gyakorolnának Magyarországra.

 

Šimeček szerint a Pellegrini által javasolt nagyszámú katona és rendőr kivonulása a határokhoz veszélyeztetheti Szlovákia többi részének biztonságát.

 

A Hlas nem hajlandó foglalkozik az államfő elleni vádemelési indítvánnyal

 

A Hlas nem hajlandó foglalkozni a Zuzana Čaputová államfő elleni vádemelési indítvánnyal, amelyről szombaton Robert Fico beszélt. „Ez az ő taktikájuk, ha azt gondolják, hogy ez a legfontosabb téma a választások előtt, hát legyen, de szerintem Szlovákiának vannak fontosabb problémái, ez mellékes” – mondta Peter Pellegrini. „A vádemelési indítványból a polgároknak nem lesz semmi hasznuk” – tette hozzá a Hlas elnöke.

 

A Smer a választások után vádemelési indítványt akar benyújtani Zuzana Čaputová államfő ellen. Azt állítja, hogy beavatkozott egy élő nyomozásba, amellyel Robert Fico pártelnök értelmezése szerint súlyosan megsértette az alkotmányt.

 

A Progresszív Szlovákia elnöke, Michal Šimečka az államfő és pártja elleni folyamatos kampánynak tartja a Smer azon tervét, hogy szavazást írjon ki a perről.

 

Pellegrini nem konkretizálta, hogy a PS-szel vagy a Smerrel szeretne-e koalíciót kötni

 

Peter Pellegrini nem volt hajlandó közvetlenül válaszolni arra, hogy a választások után a PS-szel vagy a Smerrel szeretne-e koalíciót kötni. Elismerte, hogy a Hlas programja közelebb áll a Smerhez, mint a PS-hez, de Pellegrini hozzátette, hogy a legfontosabb számára az, hogy egy stabil koalíció része legyen.

 

A PS elnöke, Michal Šimečka megismételte, hogy pártja csak a Smerrel és a fasisztákkal zárta ki a választások utáni együttműködést.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.