Nyitókép: Archívum, Cziprusz Zoltán

 

Gömör egyik első számú fiatal jelöltjeként a régió hangja kíván lenni a Szövetség-Aliancia színeiben a pozsonyi parlamentben. Azon pozitív beállítottságú jelöltek közé tartozik, aki szerint megmutatkozik majd a befektetett munka, és az emberek remélhetőleg értékelik szeptember 30-án a magyar párt igyekezetetét.

 

Cziprusz Zoltánnal, a Szövetség-Aliancia 18-as listájának 4-es számú jelöltjével ideológiai kérdésekről, kampányról, távozókról és érkezőkről, jövőbeli tervekről beszélgettünk.

 

 hirdetes_300x300  

Kezdjük talán a legaktuálisabb témával, a migránskérdéssel, mely alapjaiban borította fel egyes határ menti magyar települések életét itt, a Felvidéken. Önök a napokban a szerb-magyar határon, a Schengent védő dupla kerítésnél jártak. Mi a helyzet a migránsokkal? Hogyan látja a problémát és milyen megoldást javasol?

 

A migránskérdés a mi régióinkat is hatványozottan sújtja. Járásunkban Tajti és Medvesalja környékén napi szinten 90-100-an is érkeznek. A magyar-szerb határ meglátogatása előtt egy héttel is terepen voltunk, beszélgettem a helyiekkel, a polgármesterrel is napi kapcsolatban vagyok. Elsősorban a zöldhatáron érkeznek, ahol mindenképpen erősítésre van szükség. A fontosabb az volna, ha már a schengeni határon megállítanánk őket, mert akkor kevesebben jönnének hozzánk.

 

Magyarországon Röszke és Ásotthalom között mentünk végig, ahol az egyik gócpont van. Beszélgettünk rendőrökkel is. A helyszínen szó szerint hadiállapot van. Összevissza tört, berácsozott rendőrautókat láttunk.

 

Fiatal ugyan, de tettre kész – Cziprusz Zoltán (Szövetség-Aliancia) képviselőjelöltről

 

Ottjártunkkor már déli 12.00 óráig 900-an érkeztek. A hatóságok napi szinten javítják a kerítést. Az illegális migránsok egy helyre betömörülnek, esetenként akár négy létrával jönnek. A videón, amit készítettünk, látni is, hogy halomba állnak a kerítésdarabok. Szó szerint ostrom van.

 

 

A Szövetség álláspontja, hogy támogatjuk a további erősítést Szlovákiából. Véleményem szerint a hadsereget is be kellene vetni, mégpedig egyik részét a szlovák-magyar zöldhatáron. Határzárra nincs szükség, határellenőrzésre viszont igen. A hadsereg másik részét pedig Magyarországgal egyeztetve a déli határra irányítanám. 

 

Folytassuk pár rövid kérdés-válasszal, illetve a válaszok indoklásával. Háború vagy béke és miért?

 

Azt hiszem, az elsők között voltam, aki még a háború negyedik napján kiírtam, hogy mi a béke pártján állunk, mivel ezt a konfliktust fegyverekkel valószínűleg nem is lehet megoldani.

 

Támogatná fegyverekkel Ukrajnát?

 

Nem. Nagyon gyorsan le kellene állítani a fegyverszállítást és rábírni a makacs feleket, hogy tárgyalóasztalnál találjanak megoldást a tarthatatlan helyzetre.

 

Kijev a napokban beperelte Szlovákiát és Magyarországot is a gabonaexport tilalma miatt. Hogyan látja, mennyire hálásak Zelenszkijék az eddigi támogatásokért?

 

Cziprusz Zoltán a TA3-ban: A politikában a kreditet a képviselői mandátumok száma jelenti

 

Ebből is lehet látni, hogy semennyire. Ha a gabonaexport tilalmát nem vezetjük be, tönkretesszük saját mezőgazdaságunkat. Sok termelővel beszéltem az elmúlt időszakban, és panaszkodnak, hogy nem tudják piaci áron eladni a termést és ráfizetéssel zárnak, ami hosszú távon fenntarthatatlan.

 

Brüsszel vagy Pozsony? Úgy is kérdezhetném, hogy inkább a közös uniós szolidaritás, vagy a szuverén, nemzeti politika fontos az Ön számára?

 

Egyértelműen az utóbbi oldalán állok. Ha már így áll a kérdés, akkor inkább Pozsony áll hozzánk közelebb. Kétségtelen, hogy szükség van az Unióra, de erős nemzetállamok szövetségeként. 

 

 

Hogyan látja a mostani választások tétjét a V4 jövője szempontjából?

 

A V4 az a fórum, amellyel uniós szinten is érvényesíteni tudjuk akaratunkat. A közép-európai államok ugyanis viszonylag kicsik az erős EU-hoz képest. Akkor volt jó Szlovákiának és Magyarországnak, amikor a V4 jól működött. Ma nem beszélhetünk ilyesmiről. Működésének elsődleges motorja Magyarország. Jó lenne, ha az együttműködés visszatérne az évekkel ezelőtti szintre. Szlovákiának ez azért is érdeke, mert ugye az egyetlen olyan V4-es ország, mely mindhárom másik állammal határos.

 

Egyetért azzal, hogy az anya nő, az apa férfi?

 

Aki ismer, az tudja, hogy a nemzeti-konzervatív vonalat képviselem, így nem is kérdés számomra, hogy a család az, ahol az anya nő, az apa pedig férfi.

 

Ön fiatalon került a politikába, jelenleg helyi és megyei szinten aktív. Miért vonzza a nagypolitika?

 

Bevallom, azért kezdtem el politizálni, mert nagyon sok korombeli fiatal elhagyta a régiót, ahonnan én is származom. Gömör az egyik legszegényebb része Szlovákiának. Mindig is az volt a fő motivációm, hogy olyan élhető környezetet teremtsünk a régiónkba, ahol a fiatalok otthon maradnak, és nem mennek külföldre.

 

Lehet, hogy egy kép erről: 8 ember

 

A közösségi média aktivitásait figyelve viszonylag nagy rajongótáborral rendelkezik. Mivel tudja megszólítani őket?

 

Tevékenységem elég sokszínű. Építész vagyok, részben a családi építészvállalatunkban is dolgozom. Emellett a közéleti tevékenységem is szerteágazó. Egyrészt kulturális, ifjúsagpolitikai vonalon, amelyből ugyan már kifelé haladok. Büszke vagyok arra, hogy míg máshol elhalt, nálunk az Ifjúsági Csoport továbbra is működik. 

 

Ez minek köszönhető?

 

Jó csapatunk volt. Mi tényleg gyűjtőszervezetet hoztunk létre, egészséges közösséget, ideológiától függetlenül. Sok rendezvényünk volt a fiataloknak, nemcsak politikáról. Votlak itt fesztiválok, bálok, sportrendezvények és nemzeti ünnepeinkre is rendszerint megemlékezünk. 

 

A választások két fő esélyese a Smer, illetve a PS. Milyen különbséget lát köztük az új kormány összetételét, irányultságát illetően? Úgy is kérdezhetnénk, hogy mi az Ön számára a választások tétje, és mit jelent, ha a Smer vagy ha a PS nyer?

 

Nagy különbség van köztük. Ma talán közelebb áll hozzánk az, amit a Smer mond. De nem szabad elfeledkezni a múltjáról. Sokan csak Robert Ficora emlékeznek, de a napokban a verekedése kapcsán ismét elhíresült Robert Kaliňákhoz is sok negatívum kapcsolódik a magyar közösséggel kapcsolatban, amit nem szabad elfelejteni. 

 

Ugyanazt mondjuk sok kérdésben, mint ők. Ezért aki a Smerben gondolkodik, az nyugodtan maradhat és szavazhat a Szövetségre is. A PS-nek terhes múltja nincs, hiszen semmilyen múltja sincs. Van viszont elég fura ideológiája, akikkel nehezen tudnám elképzelni az együttműködést.

 

Lehet, hogy egy kép erről: 5 ember és , szöveg, amely így szól: „SZOVETSEG MAGYAROK. NEMZET SÉGEK. RÉGIÓK. ALIANCIA MADARI. NÁRODNOSTI. REGIÓNY. MózesSzabolcs Szabolcs PandyPéter Forró Krisztián”

 

Mégis mire számíthatunk akkor a Szövetségtől a választások után?

 

Tárgyalni nyilván leülünk mindenkivel, megnézzük, melyik formáció kivel képzeli még el az együttműködést, és az mennyire lesz stabil. Nemcsak a közös ideológia szempont számunkra, hanem az is, hogy mit tudnak nyújtani a magyar közösségnek. Komoly programunk van, Dél-Szlovákia lemaradása nyilvánvaló, amit kezelni kell. 

 

Legyen szó régiófejlesztésről, nemzetiségi jogainkról, sok munka áll előttünk. Minden attól függ, hol tudjuk ezeket jobban átültetni.

 

A kampány végén járunk: hogyan látja most az esélyeket összehasonlítva a legutóbbi parlamenti választások előtti helyzettel?

 

2010 óta vagyok aktív részese a parlamenti választásoknak. Egyértelműen ez a legjobb hangulatú választás, amit négy évvel ezelőtt nem mertem volna így kimondani. Mindenki emlékszik, milyen feszkók voltak párton belül. Ahogy az időben megyünk előre, egyre jobb a helyzet és a párton belüli egység is egyre erősebb.

 

Minek köszönhető mindez?

 

Lehet, hogy a kiválás utáni kijózanodás és összefogás is segített. Mindenki felfogta a választások tétjét, azaz, hogy most vagy soha. Itt az utolsó lehetőség. Mindenki felelősségteljesen áll hozzá. Egyeseknél kicsit később indult be a kampány, de a nyár végére már jó lett a helyzet. Az emberek is egyre pozitívabban reagálnak. Az elején sok kérdés volt, hogy van-e esély, szétmentetek, stb. Még most is vannak bizonytalanok, akikért az utolsó pillanatig harcolnunk kell. De úgy érzem, most már reálisan meglehet az 5 százalék és akár több is.

 

 

Mivel tudják meggyőzni a bizonytalanokat?

 

Hogy ez az egyetlen olyan délen és keleten aktív párt, akinek esélye van bejutni a parlamentbe. Az egy évvel ezelőtti helyhatósági és megyei választások előtt sem fogadtak volna arra, hogy a Szövetség szuverén módon megnyeri a választást. A vége mégis nagyon jól sikerült. Úgy érzem, hogy ilyen párttól talán nem irreális elvárás, hogy bejusson az országos parlamentbe.

 

Gyimesi György érkezése, illetve az a pár távozó most-hidas növelte, avagy gyengítette a bejutási esélyeket?

 

Én az első perctől kezdve az Országos Elnökségben is azon az állásponton voltam, hogy jöjjön Gyimesi, mert mindenkire szükség van a közös listán. Szerettem volna, ha nem megy el senki. Próbáltam győzködni őket. Tény és való, hogy egységes a csapat. Gyimesi érkezése nem okozott semmilyen belső feszkókat a kampányban sem. Immár közös kampányaink is vannak vele, tehát jó, hogy jött. 

 

Melyek a kampány legfőbb tanulságai az Ön számára?

 

Jobb nyáron kampányolni, mint télen. Sokkal több emberrel tudunk így találkozni, ez pozitívum. A rimaszombati kampányrendezvényen ha dicsekedhetek, a legszerényebb számítások szerint is 7-8 ezer embert szólítottunk meg.

 

Mihez kezd október 1-jén, ha bejut a Szövetség?

 

Végre kialszom magam.

 

Körkép.sk

Felhasznált képek: Cziprusz Zoltán archívuma

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.