Nyitókép: SITA/Jakub Julény

 

A Smer-SD párt elnöke, Robert Fico biztosította Petr Pavla cseh államfőt, hogy ha a szociáldemokraták kormányban vagy ellenzékben lesznek, tiszteletben fogják tartani Csehországot és annak ellenkező álláspontját. Fico így reagált Petr Pavel cseh államfő azon kijelentésére, miszerint ha Fico kormányt alakít, az megzavarja Csehország és Szlovákia viszonyát.

 

A Smer elnöke bizarrnak minősített ezt a kijelentést, tekintettel arra, hogy a két ország közötti jó kapcsolatépítésért a Fehér Oroszlán Érdemrend magas cseh állami kitüntetésében részesült.

 

„Ugyanakkor nagyon lehangoló, ahogyan Ön Csehország vezetőjeként a hagyományosan színvonalon felüli cseh-szlovák kapcsolatok megromlásáról beszél, csak azért, mert a Morava folyótól keletre lehet, hogy szuverén nézeteket valló politikusok fognak kormányozni“

 

 hirdetes_300x300  

– mondta Fico a cseh elnöknek.

 

Fico más véleményen van a háborúról

 

Fico reakciójában egyúttal elismerte, hogy más véleményen van az ukrajnai háborúról.

 

„Ellenzem Ukrajna további felfegyverzését, mert a konfliktus elhúzódása csak szükségtelenül nagy emberáldozatokhoz vezet anélkül, hogy a konfliktus megoldásában előrelépés történne. Támogatom a katonai műveletek azonnali leállításának és a béketárgyalások azonnali megkezdésének gondolatát. Tudom, hogy a tárgyalások nehezek és hosszadalmasak lesznek. De jobb abbahagyni a háborút és tíz évig tárgyalni, mint hagyni, hogy az ukránok és az oroszok még tíz évig öljék egymást eredmény nélkül”

 

– jelentette ki Fico, és azt is elismerte, hogy más a véleménye az oroszellenes szankciók hatékonyságáról.

 

Szerinte többet ártanak az EU-nak, mint Oroszországnak.

 

„Igen, Ukrajna esetleges NATO-tagságát a globális béke kockázati tényezőjének tartom. Igen, alapvető külpolitikai és biztonsági kérdésekben támogatom az EU autonómiáját. Az EU-nak az USA-val egyenrangú párbeszédben kell kialakítania álláspontját, és nem csak vakon és kritikátlanul lemásolnia az amerikai érdekeket“

 

– folytatta a Smer elnöke, megkérdezve, hogy ezek az álláspontok miért vezethetnek a cseh-szlovák kapcsolatok megromlásához.

 

Beavatkozás a választási kampányba

 

„Ez egy nem megfelelően felemelt ujj és egy figyelmeztetés a szlovák választók felé, hogy a szlovák szociáldemokrácia megválasztása arra készteti majd a cseh politikai képviseletet, hogy szándékosan fagyassza be a cseh-szlovák kapcsolatokat?”

 

– tette fel a kérdést Fico, hozzátéve, ha ez a cél, akkor ez a választási kampányba történő beavatkozás.

 

Fico azt üzente az elnöknek, hogy kijelentése nem változtat azon szlovákok hozzáállásán, akik többsége nem Oroszországnak tulajdonítja a felelősséget az ukrajnai háborúért, és akiknek fele biztonsági fenyegetést lát az Egyesült Államokban.

 

Háborús uszító vagy békeaktivista?

 

„Különleges időket élünk. Aki a békét támogatja, az háborús szító, aki a háborút támogatja, az békeaktivista”

 

– mondta Fico, kifejtve, hogy hivatali ideje alatt minden cseh miniszterelnökkel és elnökkel színvonalon felüli viszonyt ápolt.

 

„Nem fogok semmiféle kifogást keresni, konfliktushelyzetekre okot teremteni, ezért a szlovákiai választási kampányba való beavatkozását egy másik jogos vélemény miatt csak félreértésnek fogom tekinteni. A Cseh és a Szlovák Köztársaság kölcsönös megbecsülést, tiszteletet és barátságot érdemel”

 

– zárta gondolatait Fico.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.