Nyitókép: Archív

 

A Szövetség-Aliancia 18-as listájának 12. helyén szereplő Pálinkás Évi a legmagasabban induló női jelölt. A fiatal, ámde felkészült női vonalat képviseli a magyar párt listáján. Brüsszelből indult, hogy végül megérkezzen a Felvidékre. Ma már a párt egyik, az óriásplakátokon is visszaköszönő arcaként a sajtóosztály működését irányítja.

 

Vele beszélgettünk kvótákról, bejutási esélyekről, kampánytanulságokról, magyar jövőről.

 

 hirdetes_300x300  

Három nappal a kampánycsend előtt beszélgetünk. Hogy értékeli saját és pártja választási kampányát? Elégedett az elvégzett munkával, teljesítménnyel?

 

Ez már a sokadik országos kampány, amelyben részt veszek, viszont az első, amelyben jelölt vagyok. Kifejezetten élvezem a kampányidőszakot, és úgy gondolom közepes lángon ezt nem érdemes csinálni. Ilyenkor az motivál, hogy a választások másnapján úgy szeretnék a tükörbe nézni, hogy minden tőlem telhetőt megtettem a siker érdekében. Mivel jelenleg a párt sajtósa vagyok, ezért prioritásom a központi kampány. A végső bizonyítványunkat majd a választópolgárok állítják ki szeptember 30-án. 

 

Mi a kampány legnagyobb tanulsága az Ön számára?

 

A kampány választástól választásig tart. Sok időt pocsékoltunk el a belső szervezési kérdésekkel. De így legalább az erős kezdés nem bosszulhatta meg magát. 🙂  

 

A távozókkal nem csökkent, az újonnan érkezőkkel határozottan nőtt a felmérések szerint a párt bejutási esélye. Mi ennek az oka? Ennyire összezárt a 149 fős lista?

 

Az ideológiailag egységesebb párt olvashatóbbá vált a választók számára. Így könnyebb mozgósítani azokat, akiknek elsődleges, hogy a magyarok bejussanak a szlovák parlamentbe. 

 

A Szövetség-Aliancia 18-as listájának 12. helyén indul, a legmagasabban jegyzett nőként, akiből bejutás esetén akár parlamenti képviselő is lehet. Mivel szeretne foglalkozni a törvényhozásban? Melyek azok a területek, amik a legközelebb állnak Önhöz?

 

Somorja város képviselőjeként a kulturális és szociális bizottságban tevékenykedem, viszont a kisebbségvédelem, környezetvédelem és a szociális témák érdekelnek a legjobban. 

 

Hol a nők? címmel platformjának tagjai részéről is kezdeményezés indult annak érdekében, hogy több nő kerüljön a politikába. Mit szól az ilyen jellegű kampányhoz? A női nem kihangsúlyozása helyett, mely akarva-akaratlanul is a kvótanőkre utal, nem inkább képzett, rátermett, okos emberekre lenne szükség a politikában? Függetlenül attól, hogy nők vagy férfiak?

 

A nők egyenjogúsítása érdekében fontos rámutatni a létező problémákra, de a kvótarendszer követelése szerintem éppen ellentétes reakciókat vált ki. Sőt, többet árt, mint használ. Ezért a női kvóta ellen vagyok. A nők részvételét nem fogja elősegíteni, ha alanyi jogon kapnak valamilyen funkciót. Arra viszont törekedni kell, hogy egy olyan közeget alakítsunk ki, ahol a nők nem érzik magukat másodrendűeknek, és a női problémák is komolyan vannak véve politikai szinten. Szerintem így a női részvétel organikusan, magától ki tudna alakulni egy idő után. 

 

 

Család, tolerancia, biztonság. Ez a három szlogen olvasható az óriásplakátjain. Kifejtené, hogy milyen prioritásokat rejtenek ezek a fogalmak?

 

Minden korszaknak megvannak a maga aktuális kihívásai, de mi ezt a 3 alappillért szeretnénk a legjobban megerősíteni. Az aktív családpolitika, békepolitika és a magyarok jogainak és érdekeinek védelme, kiterjesztése számunkra mindenkori prioritás. A közös kampányunk azt is jelképezi, hogy mindenkinek össze kell fognia, mert ez a magyar választók jogos kérése és érdeke. A Szövetség pártnak a parlamenti bejutáshoz és főleg azután szüksége van a fiatal generáció mellett reális parlamenti- és kormánytapasztalatokkal rendelkező emberekre. A Szövetség azzal jött létre, hogy nem azt fogjuk keresni, ami elválaszt, hanem azt, ami összeköt. Ezért nem arról fogunk beszélni, amiben bizonyára eltérő a véleményünk. Aki a politikában a sérelmeivel foglalkozik, az pályát tévesztett.

 

Korábban Brüsszelben, Nagy József EP-képviselő irodájában tevékenykedett. Mennyiben más a strasbourgi vagy épp brüsszeli közeg, mint a pozsonyi mindennapok? Melyik áll Önhöz közelebb és miért?

 

Értékes élettapasztalat és munka volt, amit remélhetőleg kamatoztathatok idehaza, miután a Szövetség bejut a parlamentbe.

 

Egy ideje a párt sajtósaként találkozhatunk a nevével. Hol dolgozott korábban, és milyen az új pozíció?

 

Közgazdász-mérnök a végzettségem. Röviddel az egyetem elvégzése után kerültem Nagy József EP-választási kampánycsapatába. A sikeres választásokat követően pedig 5 évig dolgozhattam az Európai Parlamentben, ahol a LIBE (állampolgári jogi, bel- és igazságügyi) és ENVI (környezeti, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági) bizottság munkáját segítettük.

 

 

Aktívan részt vettem az egyesült magyar párt, a Szövetség megalakulásában, amelynek azóta is a munkatársa vagyok. Eleinte a párt szervezési titkáraként dolgoztam, és pár hónapja vettem át a sajtóosztály vezetését.

 

Miért szavazzanak a választók a Szövetségre, és miért karikázzák a 12. helyen Pálinkás Évi nevét?

 

Nekünk, magyaroknak a regionális képviselőkön kívül szükségünk van országos képviselőkre is, hogy részt vehessünk a törvényalkotásban és az ország irányításában is. 

 

Úgy gondolom, hogy az ember ez én koromban már nemcsak a fiatalos lendületét, de a megszerzett tapasztalatait és tudását is felajánlhatja a közösség szolgálatába.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.