Nyitókép forrása: Szijjártó Péter hivatalos faceboook-oldala

 

A kormány ezentúl is folytatni fogja a felvidéki magyarság támogatása szempontjából kulcsfontosságú programjait a Szövetség nevű szlovákiai magyar párt kérésére, de ezek sikeréhez fontos a parlamenti képviselet megléte is, ezért lényeges az is, hogy minden magyar elmenjen szavazni hétvégén – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a szlovákiai Borsiban.

 

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Szövetség elnökével, Forró Krisztiánnal közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy helyi partnereivel áttekintették a kétoldalú kapcsolatrendszer és a felvidéki magyarság helyzetét, a közelgő szlovákiai parlamenti választás előtti állapotokat.

 

„Ma a Szövetség elnökségének javaslatára abban állapodtunk meg, hogy folytatjuk a felvidéki magyar közösség támogatása szempontjából kulcsfontosságú programjainkat. Hogy ezek sikeresek legyenek, ahhoz pedig nagy segítséget jelentene az, ha maga a Szövetség is sikeres lenne” – hangsúlyozta.

 

 hirdetes_300x300  

„Mindannyian tudjuk, akik politikával foglalkozunk, hogy parlamenti képviselet nélkül nagyon nehéz eredményeket elérni. Azt is jól tudjuk, hogy a felvidéki magyarság érdekérvényesítése és a számunkra fontos programok megvalósítása akkor reális, hogy ha a Szövetségnek erős képviselete lesz Szlovákia nemzeti tanácsában” – tette hozzá.

 

Kitért arra is, hogy előző nap szlovák kollégája sms-ben arra kérte, hogy „viselkedjen rendesen”, így ezt tiszteletben tartva felszólított minden felvidéki magyart, hogy szombaton vegyen részt a választáson, és éljen azzal a lehetőséggel, hogy egységes magyar pártra is lehet szavazni.

 

„Amennyiben ez az egységes magyar párt kellő támogatást kap a magyar emberektől, akkor a magyar képviselet vissza tud térni a szlovákiai nemzeti tanácsba” – emelte ki.

 

Leszögezte, hogy Magyarországnak érdeke a jó kétoldalú együttműködés, amelyben a felvidéki magyarság fontos összekötő kapocs és erőforrás. „Minél erősebb ez az erőforrás, magyarul, ha van parlamenti képviselete, annál nagyobb hozzájárulást is tud adni a magyar-szlovák kapcsolatok fejlesztéséhez” – vélekedett.

 

„Hosszú évekig küzdöttünk a Felvidéken is a szétszabdaltsággal, amelynek politikai lenyomata is volt több párt képében. Mára azonban sikerült elérnünk azt, hogy a magyarok, a magyar erő, az egy pártban koncentrálódik” – jelentette ki, köszönetét fejezve ki ezért a részt vevő politikusoknak.

 

Szijjártó Péter megállapította, hogy az elmúlt években kiváló eredményeket sikerült elérni, és a szavai szerint ebben a felvidéki magyarság, s annak az anyaországgal fenntartott szoros kapcsolata főszerepet játszott.

 

„Ezért arról szeretném önöket biztosítani, hogy az anyaország, mint eddig is, a jövőben is minden létező támogatást megad ahhoz, hogy a felvidéki magyar közösség sikeres közösség legyen, s így hozzá tudjon járulni a közösen íródó szlovák-magyar sikertörténethez” – jelentette ki.

 

Az eredményeket ismertetve emlékeztetett a kifejezetten a felvidéki magyarság kérésére néhány évvel ezelőtt megindított gazdaságfejlesztési programra, amelynek a fő célja az Észak-Magyarország és Dél-Szlovákia közötti gazdasági szövetek egyre sűrűbbre szövése volt.

 

Ennek keretében csaknem négyezer vállalatot támogattak összesen 43 milliárd forint értékben, aminek nyomán 82 milliárd forintnyi beruházás jött létre a térségben – tájékoztatott.

 

A miniszter közös sikernek nevezte azt is, hogy 2010 óta tizenhat új határátkelőhely nyílt a két ország között, és délután átadják immár a harmincnyolcadikat is, a munka azonban nem áll meg, még ebben az évben negyvenre fog nőni számuk.

 

Aláhúzta, hogy a kormány támogatásával harminc új óvoda és bölcsőde épült a Felvidéken, 162-t pedig felújítottak, és 115 templom felújításához is hozzájárultak. „Negyvenezer gyermeknek adtunk oktatási-, nevelési támogatást, hiszen jól tudjuk, hogy anyanyelvünk és a közösség megmaradása elsősorban a gyermekeken múlik” – mutatott rá.

 

Végül közölte, hogy hazánknak Szlovákia a harmadik legfőbb kereskedelmi partnere, a két ország közös határa 654 kilométer hosszú, ráadásul van egy még fontosabb ok a minél jobb viszonyra törekvésnek, mégpedig a csaknem félmilliós magyar kisebbség.

 

„Mondhatnám azt is, hogy van kis híján félmillió okunk arra, hogy a magyar-szlovák kapcsolatok folyamatos fejlesztésén dolgozzunk” – összegzett.

 

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!