Nyitókép: Archív

 

Gútán már sikerült kivívnia a lakosok bizalmát, ezúttal az országos parlamenti képviselet elnyerésében igyekszik segíteni. Ha van munka, van siker is, ez érvényes mindenkires. A Szövetség-Aliancia 18-as listájának 148. helyén párton kívüliként induló Halász Bélával, Gúta polgármesterével beszélgettünk.

 

Interjúnkból kiderül:

 

  • Hogy látja a választási kampányt?

  • Miben más ez a megmérettetés, mint az önkormányzati?

  • Hogy látja az esélyeket?

  • Mi a választások tétje?

 

 hirdetes_300x300  

Párton kívüliként hogyan látja a mögöttünk lévő választási kampányt?

 

A választási kampány nagyon intenzív volt, és ami a szlovák pártokat illeti, az pedig elég hektikus. Gondolok itt arra, hogy volt benne minden, ami nem igazán méltó a politikusi magatartáshoz. De van az a mondás, amilyen ország, olyanok a politikusok. Ez egy ilyen ország. Ami a Szövetséget illeti, elég lassan indult be a kampány, mintha mindenki kereste volna a helyét, de úgy érzem az utolsó hetekre mindenkinek sikerült összeszednie magát, és ez szerencsére a közvélemény-kutatások eredményein is meglátszik.

 

 

Egy éve épp a gútaiak között finiselt, elnyerve végül  bizalmukat. Miben más a mostani kampány az Ön számára?

 

Teljesen más. Míg a polgármesteri választásokon nagyon fontos a személyes kapcsolat, egy országos választásokon ezt nem lehet kivitelezni. Ezért Gútán kívül inkább a hagyományos módszerekre alapoztunk, szórólapok, újságok segítségével próbáltuk eljuttatni az üzeneteinket, illetve a közösségi hálót használtuk erőteljesebb módon. Nem szabad elfelejteni, hogy a kampány mellett a várost is irányítani kell, és itt azt hiszem, a sok munka meghozta gyümölcsét. Talán ez sokkal jobban segített, mint bármilyen kampánytechnika. Ha van munka, van siker is, ez érvényes mindenkire, a Szövetségre is.

 

 

Hogy látja a parlamentbe való bejutás  esélyeit?

 

Ez nagyon változó volt még a kampány elején, de most a hajrában úgy gondolom, átlépjük az 5 százalékos határt, és a 13 évnyi sikertelensége véget ér. Az egészet arra alapozom, hogy a Szövetség az egyetlen magyar párt, a többi párt, akik magyarnak is mondják magukat, sehol nincsenek a felmérések alapján. És most, bár vannak szlovák pártok, akik megszólítják a magyar választókat, de ez nem olyan erőteljes, mint 3 évvel ezelőtt az OĽANO esetében, amikor rengeteg magyar szavazott rájuk. Most ez a szám nem lesz ilyen magas. Úgy érzem, a Most vagy Soha üzenet átment, és azok is megértették ezt, akik nem akartak elmenni szavazni, de most, ha fogcsikorgatva is, a Szövetségre adják szavazatukat.

 

 

Milyen eredményre számít és milyen eredménnyel lenne elégedett?

 

Jó kérdés. De a válaszom egyszerű. 5,3 százalékos eredménnyel lennék elégedett és erre is számítok. Ami személyemet illeti, bízom benne, hogy sok karikát kapok, mert az az elvégzett munkát is visszaigazolná.

 

Mi a választások tétje az Ön, Gúta, illetve a felvidéki magyarság számára?

 

Ezt már többször elmondtam, illetve leírtam. Bár a szlovák pártok mindent megígértek, de számunkra nincs jó vagy rossz oldal, csak magunkra számíthatunk. Ha azt akarjuk, hogy a déli és keleti régiók is fejlődjenek, akkor ott kell lennie a magyar képviseletnek a szlovák parlamentben. Gúta szempontjából ez egyáltalán nem mindegy, mivel rengeteg előkészített tervünk van, és ehhez a pénzforrásokat meg kell szerezni. A felvidéki magyarságra pedig már nagyon ráfér egy sikerélmény, és jelezni kell a szlovákok felé, hogy mi is itt vagyunk, mi is itt élünk, velünk számolni kell. 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.