Nyitókép: Archív

 

„A parlamenti képviselet szimbólum is, ami mögé örömmel fel lehet sorakozni. Jelképe annak, hogy Szlovákiában mi, magyarok is államalkotó nemzet vagyunk” – vallja.

 

A korábbi miniszter és EP-képviselő úgy érzi, hogy ez a választás is a Szövetség-Aliancia sikerével végződik. Nagy Józsefet kérdeztük arról is, mihez kezd, ha bejuta párt, és mihez kezd akkor, ha mégsem. Nagyinterjú családról, politikáról, kampányról, bejutási esélyekről, programprioritásokról a Szövetség-Aliancia 18-as listájának 11. helyén induló Nagy Józseffel.

 

A választási kampány utolsó napján beszélgetünk. Hogyan látja a mögöttünk lévő féléves időszakot?

 hirdetes_300x300  

 

Pozitívan. A parlamenti kampány is hasonlóan alakult, mint egy éve a megyei választások előtti hajrá. Most is nehézkesen indult be, néhányan sajnos az elején lemorzsolódtak, de aztán mindenki megnyugodott, előrefelé tekintett, megszűnt a belső feszültség és szépen belelendültünk. Míg mások a kampányukban állandóan velünk foglalkoznak vagy magyarázkodnak, addig mi a választókkal, a magyarsággal és a déli régiókkal foglalkozunk. 

 

Hogyan érzi, milyen esélyei vannak a Szövetségnek a bejutásra?

 

Engem nem is kell kérdezni, egyébként is örök optimista vagyok!  Világos és legitim a célunk, ezért hiszem, hogy meglesz az 5%! Ha nem hinnék a bejutásban, csak a túlélésért, a 3%-ért nem is lennék képes mozgósítani. Ahogyan a sikeres megyei kampányban, itt még inkább összekovácsolódott a csapat. A platformok közti versengés is feloldódott, a karikázási lehetőség viszont mozgósítja a 149 jelöltet és családját, rokonságát, baráti körét. Mindez miatt úgy érzem, hogy ez a választás is a Szövetség sikerével végződik. 

 

Mi a választások tétje a felvidéki magyarság és Szlovákia számára?

 

A tét, hogy a törvényhozásban ott legyenek a magyarok. Ez nem csak érdekérvényesítési kérdés. A parlamenti képviselet szimbólum is, ami mögé örömmel fel lehet sorakozni. Jelképe annak, hogy mi, magyarok is Szlovákiában államalkotó nemzet vagyunk. A mindennapi ember számára ez olyan, mint a szabad és jogos nyilvános nyelvhasználat vagy a helyi önkormányzatiság. Ha van ilyen, akkor érzi, hogy neki is vannak jogai és beleszólása, s így jobban megbecsülik és megtartják a saját és a gyermekeik identitását. Ami nélkül lelkileg biztosan szegényebbek lennének.

 

 

Mi történne, ha nem sikerülne a bejutás?

 

Ha egyszer mi, magyarok, elegen vagyunk egy parlamenti párt bejuttatásához, akkor ezzel a lehetőséggel remélem nem kell foglalkoznunk. Egyébként az Európai Parlamentben volt elég lehetőségem megismerkedni olyan nemzeti közösségek sorsával, amelyeknek nem lehetett képviseletük a  törvényhozásban. Jobb esetben nagyvonalúan kaptak egynéhány szószólói helyet, de az semmi, az nem megoldás. Egyszerűen legyintenek és átlépnek majd rajtunk. Ezt Gyimesi Gyuri barátom a saját bőrén is érzékelhette. Éppen ezért van itt ő is köztünk a Szövetségben, aminek én kifejezetten örülök. 

 

 

Milyen közvetlen következményei lehetnek a képviselet hiányának?

 

Már ma is láthatjuk: a régióinkat nem fejlesztik, tudatosan növelve ezzel az elvándorlást, asszimilációt a szlovák régiók javára. A helyi vezető pozíciókba leginkább szlovákokat ültetnek, akik nyilván nem magyarokkal veszik körbe magukat, így lehetetlenné teszik az anyanyelvi ügyintézést, hivatali nyelvhasználatot. Ezzel pedig degradálják a fejekben a magyarságtudatot. Lassan mindazt, amit eddig természetesnek hittünk, feleslegesnek, idejemúltnak vagy drágának mondják, elhitetik az emberekkel és végül leépítik, megszüntetik. Regionális döntéshozatal, támogatáselosztás, egészségügyi hálózat, közeledési infrastruktúra, iskolák, kultúra, nyelvhasználat… 

 

 

Milyen kormányra lenne szükség az ország számára az elkövetkező négy évben?

 

Legszívesebben egy ALL-IN-ONE kormányba szeretnénk belépni, amilyen maga a Szövetség is. Amelyik nemcsak a magyarságunk megtartására és a régióink fejlesztésére ad garanciákat, de a mindennapi emberek gondjaira is.  

 

 

Más és más a prioritása egy magyar nemzetiségű mezőgazdásznak, mint egy gyerekét egyedül nevelő magyar anyának, egy kisnyugdíjasnak, egy krónikus betegnek és a hozzátartozóinak, megint más a megdrágított ingatlankölcsönét törlesztő, egy- és többgyerekes vidéki magyar családnak, idős szülőjét gondozó fiatalnak vagy felnőtt gyermekeit támogató magyar szülőnek, mint egy a vállalkozását, befektetését féltő magyar vállalkozónak vagy a munkahelyét féltő alkalmazottnak. Megint más a közbiztonságért aggódó határ menti magyar települések lakóinak és jövőjükért aggódó magyar fiataloknak. 

 

Akkor hogyan sikerül ezt a szociális tagozódást mégis egyszerre képviselni?

 

Jól tudjuk, hogy a felsorolt prioritásoknak nem csak egymást kizáró megoldásai vannak. Sokaknál eleve halmozott kombinációban jelennek meg. Az ilyen sokrétű választói prioritásokat egy ALL-IN-ONE néppártba, csokorba lehet gyűjteni, mégpedig, és ez a fontos: a magyarság és a magyarlakta régiók érdekeinek felkarolásával és az érdekek párhuzamos képviseletével. Emellett fontos megértetni a velünk együtt elő szlovákokkal, hogy ha a problémákat megoldjuk, akkor azzal éppenúgy segítünk nekik is.

 

 

Viszonylag sokat mozgott az emberek között a kampányban. Mit tapasztalt, milyen a hangulat?

 

A hangulat egyre jobb, fokozódik, már fel sem igazán merülnek kérdések a pártválasztással kapcsolatban. A bejutást megkérdőjelezőkre is pozitívan hatnak az utolsó, bennünket 5% fölé mérő, amúgy semmirevaló országos felmérések. 

 

Négy éve az MKÖ színeiben nem sikerült a bejutás. Miben más a jelenlegi helyzet?

 

Óriási a különbség. 2020-ban a Magyar Közösségi Összefogásnak (MKÖ) egy kormánysikerekkel felvértezett, túlsúlyban magyarok alkotta regionálisan erős vetélytárssal kellett megbirkóznia, akiket még a választás előtti hetekben is 7%-ra, míg bennünket 2,5%-ra méregettek. Ma már nincs magyar pártkonkurencia, csak magyarul kommunikáló konkurencia. A szlovák pártok magyar jelöltjei nem tudnak semmit felkínálni, csak önsorsrontó módon próbálják elbizonytalanítani a választóinkat. Miközben 2020-ban még azt hangoztatták ők is, hogy a szlovák pártok magyarjai a nemzeti kisebbségünk legfőbb ellenségei.

 

Mi változik Nagy József számára október 1-jétől parlamenti bejutás esetén?

 

Azoknak a választóknak, akik bekarikáznak a bizonytalan 11. helyről, kijelenthetem, hogy négy év parlamenti, két év kormánytapasztalattal és 5 éves európai parlamenti munka után engem nem vár semmi ismeretlen. A környezetvédelmi bizottságban érezném magam a legotthonosabban, de munkatapasztalatom van a szociális, és természetesen az európai ügyek bizottságában is.

 

 

Az utóbbi 3 évben főtanácsadói szinten segítettem cégünk vezetését, a megyei munkát pedig rutinszerűen folytathatom. Amit leginkább sajnálnék, hogy ez esetben véget ér az életem egyik legszebb időszaka, a család állandó fizikai közelsége, hiszen nagyrészt home-office formájában dolgoztam. Hála a járványnak, megtanultunk online céget vezetni és részt venni a politikában, közéletben. Ennek most vége lehet, az éjszakákig tartó parlamenti ülések és a választókkal, szakértőkkel való konzultációk, törvényjavaslatok tanulmányozása. 

 

A képviselői megbízatás nem munka, hanem küldetés, amit mindig is örömmel végeztem.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!