Nyitókép forrása: markíza

 

Az idei kampányban már teljesen nyilvánvaló volt, hogy a közvélemény-kutató ügynökségek a mediális manipuláció eszközei voltak, és ezt minden korábbi választásnál nyíltabban vállalták fel. A szlovákiai felmérések legendásan megbízhatatlanok voltak, mára azonban oda jutottunk, hogy ordít róluk a politikai részrehajlás.

 

A Focus exit poll felmérése volt a legérdekesebb mind közül. A választások estéjén az urnazárás után közzétett felmérés a PS-t hozta ki győztesen. Mikor megjelent a felmérés a progresszívok eredményvárójának nagykivetítőjén, felrobbant a terem, üdvrivalgásban törtek ki a párttagok és szimpatizánsok, Michal Šimečkát pedig úgy fogadták, mint egy sztárt.

 

Aztán mikor elkezdtek szivárogni a részeredmények, egyre nyilvánvalóbb volt, hogy az exit poll miatti öröm kínos és kényelmetlen csalódásba fordul.

 

 hirdetes_810x300  

Ha az exit poll célja az lett volna, hogy hivatkozási alapot adjon az államfőnek arra, hogy gyorsan megbízza Šimečkát a kormányalakítással, még a valós eredmények megérkezése előtt, akkor kiválóan teljesítette a feladatot. A választók tájékoztatása láthatóan nem szempont.

 

A felmérésekkel való manipulációra fizetett rá egyébként a Republika is, amelyet az elmúlt hónapokban 8-10 százalékra mértek, végül be sem jutottak a parlamentbe. Az már sejthető, hogy nagyon sokan azért nem szavaztak rájuk, mert bár velük szimpatizáltak, a felmérésekből kiindulva úgy voltak vele, hogy úgyis bejutnak. Ezért inkább egy velük kompatibilis pártra adták a voksukat, hogy a Republika ne csak bejusson, de kormánypozícióba is kerülhessen.

 

Alább tekinthető meg a felmérések és a hivatalos választási eredmények közti különbség. Tanulságos olvasmány a jövőre való tekintettel is.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.