Nyitókép: SITA/WBN-kollázs

 

Az újonnan megválasztott parlamentben 33 nő foglalhat helyet, így a törvényhozó testület teljes összetételének 22 százalékát alkothatják.

 

Az új képviselők csaknem fele, konkrétan 16 a Progresívne Slovenko (PS) mozgalom tagja. Ez a fele a mozgalom összes képviselőjének, ugyanis a PS-nek összesen 32 képviselője lesz a parlamentben.

 

Amint az a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala által közzétett választási eredményekből kiderül, az új választási időszakban az SNS színeiben mindössze egy nő foglal majd helyet a parlament soraiban, miközben a nemzetieknek összesen 10 képviselőjük lesz a parlamentben.

 hirdetes_300x300  

 

A Hlas-SD-nek, valamint az OĽaNO–KÚ–Za ľudí-féle koalíciónak négy-négy női képviselője lesz a parlamentben. A Hlasnak összesen 27 képviselője lesz a törvényhozásban, míg az OĽaNO-nak 16.

 

Emellett három-három nő ül majd a Szlovák Nemzeti Tanácsbna a Smer-SD pártból és az SaS-ból. A Smer-SD a választások győzteseként összesen 42 mandátumot szerzett, az SaS 11 posztot tölt be a parlamentben.

 

Két női képviselője lesz a parlamentben a KDH-nak, amely összesen 12 mandátumot szerzett.

 

Az előző, 2020-as parlamenti választásokon 32 nőt választottak be a parlamentbe, ami a teljes parlamenti képviselők 21,33 százalékát tette ki.

 

Képviselőnők a parlamentben az előrehozott választások után:

 

Smer-SD: Marcela Čavojová, Zuzana Matejíčková és Jana Vaľová

 

Progresívne Slovensko: Irena Bihariová, Tina Gažovičová, Jana Hanuliaková, Zora Jaurová, Beáta Jurík, Viera Kalmárová, Dana Kleinert, Ingrid Kosová, Darina Luščíková, Zuzana Mesterová, Simona Petrík, Lucia Plaváková, Tamara Stohlová, Veronika Šrobová, Zuzana Števulová a Veronika Veslárová

 

Hlas-SD: Zuzana Dolinková, Lucia Kurilovská, Ľubica Laššáková és Denisa Saková

 

OĽaNO és Barátai: Erika Jurinová, Veronika Remišová, Anežka Škopová és Anna Záborská

 

KDH: Martina Holečková és Andrea Turčanová

 

SaS: Jana Bittó Cigániková, Mária Kolíková és Vladimíra Marcinková

 

SNS: Martina Šimkovičová

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!