Nyitókép: TASR/Martin Baumann

 

Egyelőre úgy tűnik, hogy a KDH ellenzékbe vonul – mondta a KDH vezetője, Milan Majerský kedden a médiának, miután találkozott Zuzana Čaputová államfővel. Elmondása szerint a mozgalom vezetése kiáll amögött, hogy nem lép kormányra a Smer-SD-vel. Szerinte egy esetleges négypárti koalícióban a Hlas-SD-vel, az SaS-szel és a Progresívne Slovenskoval bizonyos kérdésekben mélyreható nézeteltérések lennének a pártok között, de hajlandóak tárgyalni annak érdekében, hogy „nagymértékű kompromisszum” szülessen.

 

Majerský szerint a KDH elnöksége kitart amellett, ami a mozgalom programjában szerepelt, és amit folyamatosan hangoztattak, hogy a Smer-SD-vel nem lépnek kormányra.

 

„Az is igaz, hogy a legfelsőbb testület, amely az előválasztási és a választás utáni koalícióról dönt, a KDH tanácsa, amely október 14-én ülésezik, és ott döntünk majd a további lépésekről” – mondta Majerský. Nem gondolja, hogy erre későn kerülne sor, mert nem kaptak meghívást a Smer-SD vezetőjétől, Robert Ficótól tárgyalásokra.

 hirdetes_300x300  

 

„Készek vagyunk a lehető legtöbbet megtenni Szlovákiáért, hogy ne kelljen ismételt választásokat tartani, még akkor sem, ha jelenleg úgy tűnik, hogy a KDH ellenzékbe vonul”

 

– mondta Majerský.

 

A KDH elnöke találkozott Michal Šimečkával, a PS elnökével. Szerinte sok olyan kérdés merül fel a négyes koalícióval kapcsolatban, amelyekre egyhamar nem kapunk választ. Szerinte ez nem lenne könnyű megegyezés.

 

„Egy liberális-progresszív kormányban nem lenne könnyű dolgunk, hiszen el kellene dobnunk a programunk felét, amelyen keresztül elnyertük szavazóinkat. Ha a többi politikai szubjektum részéről megmarad a nagyfokú kompromisszum, akkor hajlandóak vagyunk arról tárgyalni, hogy ne legyenek megismételt választások. És nem számít, hogy az egyik vagy a másik oldallal beszélünk”

 

– mondta. Szerinte a négyes koalíció összeomolhat, ha a liberálisok nem engednek a konzervatívok követeléseinek.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!