Nyitókép: SITA/Martin Medňanský

 

Szlovákia ugyan már nem fog fegyvereket szállítani Ukrajnának, de továbbra is humanitárius segélyekkel támogatja – jelentette ki Robert Kaliňák (Smer-SD) volt miniszterelnök-helyettes és volt belügyminiszter a La Repubblica olasz napilapnak adott interjújában.

 

Arra a kérdésre, hogy hátat fordítanának-e Európának, Kaliňák azt válaszolta, hogy „ebben a kérdésben nagyon világosan kifejeztük véleményünket: nincs semmiféle Európa-ellenesség“.

 

Arra is rámutatott, hogy mit állított Európa Giorgia Meloniról a kampánya során, és mi történt azután, hogy olasz miniszterelnök lett.

 hirdetes_300x300  

 

Arra a kérdésre, hogy a Smer úgy akar-e eljárni, mint Meloni, vagyis nem betartani magasztos, választás előtti ígéreteit, hanem pragmatikusan viselkedni, Kaliňák azt válaszolta, hogy ez nem pragmatizmus kérdése. Hangsúlyozta: nem oroszbarátok, hanem szlovákbarátok.

 

„Bár nem szállítunk több fegyvert Ukrajnának, továbbra is támogatjuk őket humanitárius segélyekkel” – mondta Kaliňák.

 

Ukrajna európai uniós és NATO-csatlakozásának támogatásával kapcsolatban Kaliňák hangsúlyozta, hogy két teljesen különböző dologról van szó.

 

„Nagyon örülnénk, ha Ukrajna csatlakozna az EU-hoz. De nem a NATO-hoz, ez biztonsági kérdés. Két évig éltem Ukrajnában, ami Kelet-Európa része. Semmi köze sincs hozzánk, mindig is ez volt a mi határunk kelet felé” – mondta Kaliňák, hozzátéve, hogy Ukrajna NATO-ba való felvétele veszélyes lenne.

 

Ugyanakkor meg van győződve arról, hogy Ukrajnában lehetséges a béke megteremtése. „Mindig is rendkívül bonyolult kapcsolataink voltak Magyarországgal. De most ezer év óta a legjobbak a kapcsolataink” – jelentette ki Kaliňák.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!