Nyitókép: SITA/Milan Illík

 

A Hlas-SD vezetője, Peter Pellegrini egyelőre még nem egyezett meg a Smer-SD elnökével, Robert Ficóval a kormánykoalíció létrehozásáról. Szerinte a tárgyalások kemények lesznek, a Hlas-SD több minisztériumra is pályázik – ezt az RTVS csütörtöki Nyíltan (Otvorene) című műsorában mondta. Szerinte a négyes koalíció alternatívája továbbra is nyitott.

 

Pellegrini egyértelművé tette, hogy Ficóval egyelőre csak négyszemközt találkoztak, tárgyalócsoportok nem alakultak.

 

„Még nem jutottunk el odáig, hogy elnökként azt javasolnám az alelnököknek, hogy egyezzenek bele abba, hogy koalícióra lépjünk a Smerrel. Még előegyezség sincs“ ​​– konstatálta.

 hirdetes_300x300  

 

Egyelőre nem konkrét pozíciókról tárgyal a Smerrel. Szerinte azonban a Smernek nem standard módon kell megközelítenie a tárgyalásokat. Elmondása szerint a Hlas-SD tapasztalt emberekkel rendelkezik, akik képesek lennének az egyes tárcák vezetésére. Többek között a szociális ügyi és egészségügyi tárcát említette, de nem ellenezné azt sem, ha a regionális fejlesztési, külügyi, belügyim, védelmi vagy pénzügyi tárca kerülne hozzájuk.

 

Amennyiben a Hlas-SD egy négyes koalícióba lépne be a PS-szel, az SaS-szel és a KDH-val, akkor az ajánlatnak nagylelkűnek és nagyvonalúnak kellene lennie, mert ez sokkal kockázatosabb formáció, mint a Smerrel és az SNS-szel alkotott hármas koalíció. Szerinte értékrendbeli kérdésekben és a különböző pártok miatt nagyobb a kockázat. Szerinte a PS-nek és a KDH-nak meg kellene egyeznie abban, hogy kultúretikai kérdéseket nem fognak megnyitni. Felidézte, hogy Milan Majerský, a KDH elnöke csütörtökön találkozott Ficóval, és azt mondta, nem tud közös koalíciót elképzelni sem a PS-szel, sem a Smer-SD-vel.

 

Pellegrini a következő napokban találkozni fog Michal Šimečekkel, a PS vezetőjével és Richard Sulíkkal, az SaS elnökével. Az SNS elnökével, Andrej Dankóval még nem tárgyalt. Hangsúlyozta, hogy egy hármas koalíció esetén Dankónak garantálnia kell, hogy a tíz képviselőjét megtartja a koalícióban, ha nem, a KDH szerinte stabilabb partner lenne. Ugyanakkor megismételte, hogy Majerský a Ficóval folytatott találkozó után azt mondta, nem tud elképzelni egy közös koalíciót a Smer-SD-vel.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!