Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Megérkezett Ódor Lajos kormányának javaslatcsomagja a következő kormány által megvalósítandó megszorításokról és bevételszerző intézkedésekről. A közel tízmilliárd eurós összeállítás a hétköznapi emberek számára kész katasztrófa. Van benne áfa-emelés, nyugdíjak és családtámogatások megnyirbálása, tömeges elbocsátások az állami szektorban és még sok más, amit alább ki is fejtünk. Ódor Lajos hiába érvel azzal, hogy a leendő kormány választhat más utat is, tekintettel arra, hogy a következő három évben a tízmilliárdból legalább 7 milliárdot állítólag mindenképp meg kell valósítani, ez a csomag az emberek megsarcolását jelenti.
A politikusok egy része már tiltakozik, valaki a történelem szemétdombjára kívánja Ódorék csomagját. Ráadásul, miközben iszonyatos áldozatokat követel meg a hétköznapi emberektől, a csomag sem a haderőfejlesztéshez, sem Ukrajna támogatásához nem nyúlt hozzá, mi több, Ódor a minap azt is kijelentette, hogy reméli Európa-párti és Ukrajnát tovább támogató kormánya lesz Szlovákiának.

 

Már az elején szögezzük le, hogy a jelenlegi szakértői kormány alapvetően a progresszív érához tartozó emberekből áll, akik korábban és jelenleg is ezer szálon kötődnek az Európai Bizottsághoz személyes, karrier vagy más kapcsolatokon keresztül. Így nem csoda, hogy a liberális sajtó segítségével épp a konszolidációt tűzték ki célul, hiszen ezt követeli meg mind az Európai Bizottság, mind az Európai Központi Bank.

 

Ez utóbbi például már hónapokkal ezelőtt azt követelte a kormányoktól, hogy számolják fel az állami támogatások rendszerét, amit a világjárvány idején, illetve amit az energiaválság idején vezettek be. Nem, nem igazán az emberek jóléte miatt, sokkal inkább az euró, a kötvénypiac, de főleg a német gazdaság helyzetének javítása érdekében. Ezt is figyelembe kell venni, mikor az alábbi javaslatokat látjuk.

 

 hirdetes_300x300  

A pénzügyminisztérium mellett működő Pénzügypolitikai Intézet dokumentuma szerint a csomag igen furmányosan bánik a kifejezésekkel. Sok esetben az adóemeléseket „zöld intézkedéseknek” álcázza. Más esetben az állami alkalmazottak reálbérének csökkentését „a valórizáció felfüggesztéseként” tálalja.

 

Érdemes kiemelni, hogy a gazdasági növekedést a foglalkoztatottság növelésében látják a javaslattevők, ám nem a versenyképesség növelésére fókuszálnak, hanem a „hatékonyabb migrációs politikára” (ahogy azt Brüsszel is elvárja) és a gazdaságilag nem aktív polgárok munkapiacba való bekapcsolására.

 

Növelnék a fogyasztás megadóztató áfát 22 százalékra, ami jelentősen növelné az inflációs hatást, de több mint egymilliárd eurós éves bevételt jelentene az állam számára. Eltörölnék a bizonyos élelmiszerek esetében egykor bevezetett alacsonyabb áfakulcsot, és így tovább. Az egyes tervek és azok pénzügyi vetületeit az alábbi grafikonban gyűjtöttük össze. A grafikon kizárólag az Ódorék által „legjobb konszolidációs potenciállal” rendelkező tételeket tartalmazza, összértéke így is 7,6 milliárd euró.

 

 

A fentieken kívül vannak még "érdekességek": autópálya-matricák díjának megemelése 70 euróra, a vonatjegyek árának növelése évente (!) 15 százalékkal, a bírósági és más hatósági díjak emelése, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat díjainak megemelése, az ápolásra szorulóknál érvényes tehetetlenségi fokozatok módosítása, nyilván úgy, hogy a rokkantsági támogatásokra jogosultak köre csökkenjen.

 

Mivel energiaválság van, azt is érdemes kiemelni, hogy a csomag tartalmazza a háztartások energiaárának emelését úgy, hogy eltörölnék a villanyáram-, a gáz- és távfűtés jövedékiadó-mentességét. Ettől a bevallottan magas inflációs hatású intézkedéstől 58 millió eurót várnak összesen. Ezt az összeget a háztartások fogják megfizetni.

 

 

A teljes anyag ide kattintva érhető el.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!