Nyitókép: TASR

 

Közvetlenül a választások után ellenzékbe vonulni a legegyszerűbb megoldás. A KDH-nak a parlamenti többséggel való megegyezés nehezebb útját kellene járnia – jelentette ki Ján Figeľ, a KDH volt elnöke.

 

Szerinte azt a felállást kellene előnyben részesíteni, amelyben a KDH többet tud érvényesíteni programjából, értékeiből. Ezt azonban csak aktív és szakszerű tárgyalásokkal lehet elérni. Figeľ arra is emlékeztetett, az ország helyreállításához szükséges, hogy hazánkban megerősítsük a demokráciát, a szabadságot és a jogállamiságot.

 

Figeľ azt javasolja a KDH-nak, hogy ne a könnyebb és kényelmesebb utat válassza, hanem azt keresse, amire Szlovákiának van szüksége, és nem a megválasztott képviselőknek.

 hirdetes_810x300  

 

„Az ellenzéki szerepnél ma sokkal nehezebb út egy észszerű megállapodás a megszületett parlamenti többséggel egy olyan programról, amely segít Szlovákiának elérni két kulcsfontosságú célt és szükségletet – a hatékony igazságszolgáltatást mindenkinek és az átfogó fejlődést“

 

– mondta Figeľ, aki 2009-től 2016-ig vezette a kereszténydemokratákat.

 

Emlékeztetett arra, hogy az emberek nem azért szavaznak pártokra, hogy a választások után néhány nappal közöljék velük, négy évre az ellenzékbe vonulnak.

 

„Azt javasolnám a KDH-nak, hogy a leendő kormánykoalíció lehetséges alternatíváival tárgyaljon a feltételekről és a programról. Ezzel jobban segítené Szlovákiát és annak politikai fejlődését“

 

– tette hozzá. Megjegyezte: a végső döntés csak a tárgyalások után születik meg.

 

Figeľ arra is emlékeztetett, hogy Iveta Radičová kormánya alatt „kemény politikai összecsapást” élt át a Smerrel az autópálya PPP-projektek fennakadása miatt. Ugyanakkor megemlítette a Szlovák Köztársaság alkotmányának módosításáról szóló, a házasság meghatározásáról és védelméről szóló komoly megállapodást és az igazságszolgáltatásban bekövetkezett változásokat is.

 

„Mind a szükséges gazdasági konfliktus, mind az alkotmánymódosítás Szlovákia polgárainak javát szolgálta. A KDH-nak ma is elsősorban az ilyen előnyökre kellene koncentrálnia“

 

– tette hozzá.

 

A KDH elnöksége pénteken megerősítette, hogy a mozgalom elutasítja a Smer-SD-vel való közös kormányzást. Kedden a mozgalom elnöke, Milan Majerský kijelentette, egyelőre úgy tűnik, hogy a KDH ellenzékbe vonul. Szerinte egy esetleges négyes koalícióban a Hlas-SD-vel, az SaS-szel és a Progresszív Szlovákiával óriási nézeteltérések lennének a pártok között bizonyos kérdésekben.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!