Nyitókép forrása: ta3.com

 

Grendel Gábor (OĽANO) jelenleg helyettes házelnök egyértelműen arra számít, hogy Smer-SNS-HLAS koalíció alakul. Az SNS listáján parlamentbe jutó Tomáš Taraba kijelentette, hogy az SNS leendő frakciója hajlandó minden Robert Fico vezette kormányt támogatni, akár koalíción kívülről is. Taraba elárulta azt is, hogy hétfőn sor kerülhet a három potenciális kormánypárt elnökének első találkozójára. Taraba és Grendel a TA3 hírtelevízió vitaműsorában értekezett a kormányalakítás lehetőségeiről.

 

Taraba kijelentette, hogy az SNS leendő frakciója minden olyan koalíciót hajlandó támogatni, amelynek élén Robert Fico áll. Hozzátette, hogy még akkor is, ha nem lesznek részei egy ilyen kormánynak. Ez óvatos utalás arra, hogy akár a KDH is kormányra léphet a Smerrel.

 

Taraba azt is elárulta, hogy hétfőn találkozhatnak a kormányt alakító pártelnökök, Robert Fico (Smer), Peter Pellegrini (HLAS) és Andrej Danko (SNS). Ha megállapodásra jutnak, akkor 79 mandátummal ez a három párt alakíthat kormányt. Taraba hangsúlyozta:

 

 hirdetes_300x300  

„Politikai öngyilkosság lenne, ha bárki megakadályozná egy Ódor-kabinetet leváltó kormány létrejöttét”

 

fogalmazott.

 

Taraba azt is megerősítette, hogy szinte biztosan lesznek személyi változások a Speciális Ügyészségnél és a rendőrségnél (értsd: Daniel Lipšic speciális ügyész és Hamran István országos rendőrfőnök pozíciója enyhén szólva bizonytalan).

 

Taraba el akarja törölni az előző kormány regnálása alatt elfogadott törvényt, amely lehetővé teszi a Nemzetbiztonsági Hivatalnak a SIS javaslatára letiltani bármelyik internetes portált, a fellebbezés lehetősége nélkül.

 

Megjegyezzük, hogy eddig a hatóságok csak orosz propagandát valóban terjesztő portálok ellen használták ezt az eszközt, ettől függetlenül progresszív kormány esetében tényleg fennállna a lehetősége, hogy minden nem liberális narratívát követő hírportál és oldal ellen felhasználnák a törvény adta lehetőséget.

 

Grendel Gábor annak a meggyőződésének adott hangot, hogy szinte biztosan smeres kormány lesz. Részben kritizálta a progresszív kormányt tető alá hozni akaró pártokat, amiért csendes tárgyalások helyett a sajtóban üzengetnek egymásnak, ami azért jelzi, hogy a kormányzás milyen módon folyna, ha mégis összejönne számukra a négyes koalíció.

 

A beszélgetés egy pontján azt is elmondta, hogy ő magyar nemzetiségűként szeretné felvállalni a legnagyobb szlovákiai kisebbség, a magyarok parlamenti képviseletét, akiknek nem sikerült saját képviseletet bejuttatnia a parlamentbe.

 

Azt is elmondta, hogy sokat elárul a koalíciós tárgyalásokról, hogy a Progresívne Slovensko egyes képviselői már meglátogatták a helyettes házelnökök irodáit, köztük az ő irodáját is, méghozzá a távollétében.

 

Mint mondta, felmérték a terepet, mivel az íratlan szabályok szerint a helyettes házelnöki posztok közül egy a legerősebb ellenzéki pártnak jár, amely a PS. Az, hogy „felmérték a terepet” az irodában, arra utal, hogy smeres kormánnyal számolnak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.