Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

„Automatikus stabilizátorok” beépítését javasolta a szlovák gazdaságpolitikába Iveta Radičová volt szlovák kormányfő, aki a pozsonyi Bôrik hotelben szakmai tárgyalásokat folytatott Ódor Lajos miniszterelnökkel.

 

Kettejük közös sajtótájékoztatója a szociális intézkedésekről szólt, Radičová szerint olyan, válsághelyzetekre automatikusan reagáló rendszerre van szükség, amely rögtön és hatékonyan tudja kezelni az emberek problémáit.

 

A volt kormányfő szerint Szlovákiát kétfajta szociális veszély fenyegeti, az elsőbe a „szülőség” (nehéz értelmezni, hogy maga a gyermekvállalás miért probléma egy elöregedő társadalomban, hiszen annak hiánya a probléma – a szerk.), a munkanélküliség, a betegségek, a csökkent munkaképesség, az elöregedés és a halálozás tartozik. A mási csoportba a globális kockázatokat sorolta, mint amilyen szerinte a globális felmelegedés.

 

 hirdetes_300x300  

Radičová egy általa kidolgozott dokumentumban többek között azt javasolja, hogy a létminimumot válasszák le az adórendszerről, illetve, hogy kétfajta minimumot határozzanak meg: létminimumot, ami garantált lenne mindenki számára, és szociális minimumot.

 

Arról is beszélt, hogy problémát jelentenek az alacsony nyugdíjak és az elöregedés. Ezért a nyugdíjak valorizációját nem az inflációhoz kötné, hanem a „nyugdíjinflációhoz” és a mindenkori átlagbér növekedéséhez.

 

Fontos kiemelni, hogy Ódor Lajos és kormánya épp a múlt héten jelentett be egy 10 milliárd eurós megszorítócsomagot, amelyből 7 milliárdot három éven belül elkerülhetetlennek tart megvalósítani. A csomagban többek között a 13. nyugdíj eltörlése, a szülői támogatás folyósításának lerövidítése, adóemelések, áfaemelések, zöld adók kivetése, állami alkalmazottak elbocsátása, áram, víz- és gázszolgáltatások megadóztatása szerepel.

 

Ennek fényében a mostani, Radičovával közös sajtótájékoztató inkább csak PR-tevékenység, marketinghúzás, amellyel azt a benyomást próbálják kelteni, hogy a kormány nem feledkezett el a szociálisan rászorulókról, hiszen a háttérben folynak szakmai egyeztetések. A bemutatott dokumentum ugyanis nem több vitaanyagnál (ezt Radičová is elismerte). Arra viszont elég, hogy amikor kemény kérdések jönnek a sajtótól a megszorítások kapcsán, lehessen rá hivatkozni, hogy a kormány igenis foglalkozik a szociális rendszerrel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!