Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Peter Pellegrini és a HLAS bejelentette, hogy már csak a Smerrel és a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) fog tárgyalni a kormányalakításról, és nem lesz több nem hivatalos tárgyalás a PS-szel. Arra is utalt, hogy nem ő lesz a kormányfő.

 

A HLAS elnöksége kedd délután ülésezett, és felhatalmazta Pellegrinit a Smerrel és az SNS-szel folytatott tárgyalások végigvitelére. Az ülést követően a párt sajtótájékoztatóján Pellegrini bejelentette, hogy a döntés értelmében már csak a Smerrel és az SNS-szel tárgyal, és minden háttértárgyalással felhagy.

 

Okként jelölte meg, hogy a PS, a KDH és az SaS sajtóban és közösségi hálókon folytatott üzengetése és egymás elleni támadásai bizonyították, hogy a négyes koalíció nem lenne működőképes, mert hatalmas értékrendbeli különbségek vannak az egyes pártok között.

 

 hirdetes_300x300  

Később újságírói kérdésre kijelentette, hogy ha Michal Šimečka (a PS elnöke) valóban kormányozni akart volna, akkor először a KDH-val és az SaS-szel állapodnak meg, hogy megmutassák, képesek együtt dolgozni. Pellegrini megjegyezte, hogy ennek hiánya is azt mutatja, Šimečka nincs felkészülve az ország irányítására, és rendkívül szerencsétlen helyzet lett volna, ha ő nyeri meg a választásokat.

 

A Smer vezette hármas koalíció javára írta, hogy a két legnagyobb párt benne határozottan szociáldemokrata, nincsenek áthidalhatatlan ideológiai különbségek, és a hármas koalíció stabilabb.

 

Tény, hogy a koalíciós tárgyalások megkezdése után amolyan liberális módra elkezdődött a sajtómanipuláció. A KDH először kijelentette, hogy nagy valószínűséggel ellenzékbe fog kerülni. A progresszív sajtó azonnal letámadta, hogy ő tehet a smeres kormány létrejöttéről. Aztán Milan Majerský pártelnök visszakozott, de a pártja által meghatározott vörös vonalakról (stop a regisztrált partnerségnek, stb.) nem mond le.

 

Nem sokkal később a PS jelezte, hogy hajlandó átengedni a HLAS-nak a kormányfői széket, de a belügyi tárcát nem, mert az „a kormány iránti bizalmat veszélyeztetné”, ami durva beszólás volt a HLAS-nak. Annak ellenére ragaszkodtak a belügyhöz, hogy az SaS szintén a sajtón keresztül üzent a PS-nek, hogy tegyen nagyobb engedményt a HLAS-nak, és engedje át a belügyi tárcát. Mára egyébként a PS már hajlandó lett volna erre.

 

Pellegrini arra is utalt, hogy nem lesz kormányfő. Arról beszélt, hogy elsősorban az ország érdekeit, másodsorban a párt, és csak harmadsorban a személyes érdekeket hivatott szem előtt tartani. Majd erre rákötötte azt, hogy ha a választók Peter Pellegrinit akarták volna kormányfőnek, akkor úgy szavaztak volna, hogy a HLAS nyerje meg a választásokat.

 

Ez alátámasztja azokat a meg nem erősített híreket, hogy Robert Fico lesz a kormányfő, Pellgrini pedig a házelnöki széket kapja meg.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.