Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Kedden is folytatódtak a koalíciós tárgyalások a Smer, a HLAS és az SNS között, és tovább nőtt a valószínűsége, hogy ez a hármas fog négy évig kormányozni az előrehozott választások után. Robert Fico és a másik két pártelnök nem nyilatkozott érdemben a sajtóban, de beszédes, hogy a HLAS és a Smer elnöksége is ülésezik ma (legkésőbb holnap). Vagyis minden pártelnök saját elnöksége elé viszi a tárgyalásokon született előzetes megállapodásokat.

 

A szlovák sajtóban megjelent információk szerint akár már szerdán bejelenthetik a koalíció megalakulását.

 

Mindez persze nem jelenti azt, hogy már esély sincs egy progresszív kormány létrejöttére. A Progresívne Slovensko most valamivel keményebben pedálozik a HLAS meggyőzése érdekében. Michal Šimečka pártelnök felajánlotta Pellegrininek a kormányfői posztot, kedden pedig már – a korábbiakkal ellentétben – a belügyi tárca átadását is elképzelhetőnek tartotta.

 

 hirdetes_300x300  

Ez is arra utal, hogy a Smer-HLAS-SNS hármas tárgyalásai intenzív szakaszba értek, máskülönben Šimečka nem érezné szükségét, hogy egy újabb engedménnyel meggyőzze Pellegrinit – vagy legalábbis azt a látszatot keltse, hogy tényleg mindent megtett egy Smer nélküli kormány megalalukásárt.

 

„Tolmácsoltuk Peter Pelletgirninek azt is, hogy hajlandók vagyunk tárgyalni a belügyminiszteri posztról, például egy olyan forgatókönyv esetén, ha a tárca nem lesz sem a PS-é, sem a HLAS-é”

 

írta Šimečka a közösségi oldalán.

 

A Markízának nyilatkozó Hamran István országos főkapitány kijelentései is arra utalnak, hogy már csak matematikai esélye van a PS-nek kormányt alakítani. Elmondása szerint október 31-ével távozik posztjáról, bár még megvárja a kormányalakítási folyamatok eredményét.

 

Hamran szerint, ha például Jaroslav Spišiak (a PS-képviselőjelöltje) lenne a belügyminiszter, akkor nem kéne elhagynia a posztját. De ha valaki olyan, akinek nézeteivel nem tud azonosulni, akkor távozik posztjáról.

 

A második esetben egyébként Hamrannak nem is nagyon lenne választása, tekintettel arra, hogy a Smer és a HLAS is egyértelműen kijelentették, hogy a rendőrség élén változást akarnak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.