Nyitókép forrása: SITA/Diana Černak

 

A Smer, a HLAS és az SNS szerdán memorandumot írt alá a kormánykoalíció létrehozásáról, ezzel hivatalosan is eldőlt, hogy milyen kormánya lesz Szlovákiának (feltehetően) a következő négy évben. A szlovák sajtóban azóta megjelent több lista is arról, kik lesznek a miniszterek. A jelenlegi kép még változhat, egyes pozíciókat a szlovák lapok elég különbözőképpen látják. Végleges koalíciós megállapodás még ezen a héten várható, így napokon belül kitisztul majd a kép. Nézzük, ki lesz benne Szlovákia következő kormányában. Elsőként a Smer potenciális jelöltjeit mutatjuk be.

 

Robert Fico – Némiképp meglepő módon Robert Fico lesz az új miniszterelnök. Ez részben azért meglepő, mert nagyon valószínű volt az a forgatókönyv is, hogy Peter Pellegrini, a nyugati partnerek számára egyértelműen elfogadottabb, a Nyugat felé kevésbé markáns nyilatkozatokat megfogalmazó HLAS-os pártelnök kerül az ország élére. Fico azonban a választások győzteseként úgy fest, megőrizte pozícióját, amihez nagyban hozzájárult a PS és az SaS, valamint a szlovák liberális sajtó hozzáállása, amivel gyakorlatilag Fico karjába lökték Pellgerinit.

 

Ugyanakkor a HLAS nem adta könnyen magát. A Smer 23 százalékkal nyerte a választásokat, a HLAS ennek mindössze kétharmadával, 14,7 százalékkal jutott be a parlamentbe, ennek ellenére a HLAS 7 minisztériumot kapott, a Smer 6-ot plusz a kormányfői széket.

 

 hirdetes_300x300  

Juraj Blanár – Nem épp a Smer legkarizmatikusabb politikusa, nevét annak idején a zsolnai kórházba vásárolt túlárazott CT vásárlás gyanúja miatt ismerte meg nagyközönség. Az érem másik oldala, hogy Blanár a kampány során és az elmúlt években végig szuverenista retorikát folytatott, és néhányszor óvatosan kiállt Magyarország mellett. Úgy néz ki, hogy ő lesz az új szlovák külügyminiszter. 

 

Ladislav Kamenický – Úgy fest, ő lesz Szlovákia régi-új pénzügyminisztere.  Kinevezése nem meglepő, viszont fontos körülmény, hogy a Smer ezzel megtartotta az egyik kulcsminisztériumot. Bármely olyan képviselői vagy minisztériumi javaslattervezetet, amelynek hatása van vagy lehet a költségvetésre, a pénzügyminiszternek jóvá kell hagynia. Ez pedig jelentős fegyvertény a koalíción belül.

 

Robert Kaliňák – az egykori, rossz emlékű belügyminiszter minden jel szerint marad a fegyveres erőknél, de egy másik tárcánál, a védelmi minisztériumnál. A Smer a kampány során azt ígérte, hogy Ukrajna felfegyverzésével felhagynak kormányrakerülésük esetén. Ez viszont csak az ingyenes fegyvertámogatásokra vonatkozik, az adásvétel folytatódni fog a Smer alatt is. A fegyvergyárak a Smer korábbi kormányai alatt is megéltek, ezután is megfognak. Más kérdés, hogy a Smer hajlandó lesz-e nagyobb összegeket fordítani a védelemre, ha közben a szociális ellátórendszert is (többé-kevésbé) változatlanul akarja hagyni.

 

Richard Takáč – a kevésbé elhasználódott politikusok közé tartozik. Az elmúlt két évben több televíziós vitában is képviselte a Smert. A párt listáján a 4. helyről indult, és most az agrártárca irányítását kapja meg.

 

A Smeré lesz a közlekedési tárca is, az azonban még nem dőlt, hogy ki fogja vezetni. Neveket azonban már ragoztak a minisztérium kapcsán, és szóba került a fentebb már említett Robert Kaliňák, Ľubomír Vážny (az ő kinevezése azért lenne botrányos, mert volt már közlekedési miniszter, és az ő nevéhez fűződik a botrányosan túlárazott SkyToll útdíjrendszer megvásárlása), illetve Igor Choma.

 

Szintén a Smer tölti majd be az igazságügyi tárca miniszteri posztját, itt azonban egyelőre még nevek sem merültek fel. De mivel a Smer és a HLAS is elkötelezett a büntetőhatóságok rendszerének megreformálása mellett, ami alatt a speciális ügyész elmozdítását, akár a Speciális Ügyészség megszüntetését is jelenti, ez megint kucspozíció volt. Fontos kiemelni, hogy a Smer korábbi kormányzásai alatt rengeteg korrupciós botrányt halmozott fel, amelyeknek egy része ma is vizsgálat és nyomozás alatt áll. A Smernek és a HLAS-nak is érdekében áll nem bolygatni a régmúlt eseményeit. 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!