Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

A Smer, a HLAS és az SNS szerdán memorandumot írt alá a kormánykoalíció létrehozásáról. Ezzel hivatalosan is eldőlt, hogy milyen kormánya lesz Szlovákiának (feltehetően) a következő négy évben. A szlovák sajtóban azóta megjelent több lista is arról, kik lesznek a miniszterek.
A jelenlegi kép még változhat, az egyes pozíciókat a szlovák lapok elég különbözőképpen látják. Végleges koalíciós megállapodás még ezen a héten várható, így napokon belül kitisztul majd a kép. Nézzük, ki lesz benne Szlovákia következő kormányában. Ebben a cikkünkben a HLAS potenciális minisztereit vesszük sorra.

 

Peter Pellegrini – a királycsináló nagy meglepetésre beérte a házelnöki poszttal, így nem is  lesz tagja a kormánynak. Annak ellenére, hogy már volt két éven keresztül miniszterelnök – igaz, akkor is Fico árnyékában. Az alku azonban egyáltalán nem magalázó a HLAS számára, Pellegrini hét miniszteri posztot biztosított pártjának, ami nyilvánvalóan párton belül is stabil pozíciót ad számára. Ráadásul házelnökként egyike lesz annak a három közjogi méltóságnak, akiket a külpolitikai irányultság védnökeiként tartanak számon (államfő, kormányfő, házelnök).

 

Matúš Šutaj Eštok – a HLAS egyik fiatal, és ezért némiképp tapasztalatlan politikusa kapja meg talán az egyik legfontosabb posztot, a belügyminiszteri széket. Ez volt az poszt, amit még a PS sem akart átengedni a HLAS-nak, a Smer azonban hajlandó volt rá. Mivel a Smer megkapta az igazságügyi minisztériumot, nyugodtan beszélhetünk egyfajta hatalmi egyensúlyról (sőt, bizonyos körülmények között kölcsönösen biztosított megsemmisítésről) is. A belügy közvetlen befolyással bír a rendőrségre, így, bevallottan vagy sem, a nyomozásokra is.

 

 hirdetes_300x300  

Denisa Saková – egykor Kaliňák belügyminiszter jobbkeze volt, majd utódja. Most teljesen más területet kaphat meg, a gazdasági minisztériumot. Ezen a területen aligha van kormányzati tapasztalata. A gazdasági tárca jelentőségét a koronavírus okozta gazdasági, majd a háború okozta energiaválság értékelte fel, majd Richard Sulík (SaS) alkoholszagú, mulasztásoktól és visszaélésektől hemzsegő minisztersége értékelte le fagypont közelébe.

 

Tomáš Drucker – a III. Fico-kormány egészségügyi minisztere, majd az I. Pellegrini-kormány pár napig hivatalban lévő belügyminisztere volt (a Kuciak-gyilkosság után, de nem bírta a mediális nyomást és lemondott). Most az oktatási tárcát kapja meg. Ez nem annyira jó hír. Drucker az egyik legliberálisabb politikus, akit ha közvetlenül nem is, közvetve azért nyugati agytrösztökhöz tudunk kötni. 

 

Zuzana Dolinková – nem annyira ismert név a politikusok között, de karrierpolitikus, aki ha jövőt akar magának, nem nagyon vállalja be az egyetlen hatalmas problémát jelentő egészségügy igazgatását. Ugyanakkor az egészségügy állapota rendkívüli rossz, mi több, katasztrofális, éveken belül összeomlásra kerülhet sor. Épp ezért meglepő, hogy egy olyan személyre bízná a HLAS az egészségügyi minisztériumot, aki Drucker mellett a legliberálisabb nézeteket valló politikus. A hölgy egyébként orvos, és a HLAS-ba a Dobrá Voľba beolvadásával került.

 

Az előrevetíthető, hogy Dolinková nem fog szembenni a főiránnyal, és inkább az lesz a dolga, hogy a felszínen tartsa az egészségügyet. Ehhez az kellene, hogy kivételes kapcsolatot tartson fenn a pénzügyminisztériummal. A helyzetet nehezíti, hogy az egészségügy az egyik olyan tárca, ahol a legkeményebb lobbicsoportok és játékosok mozognak (pl. Penta).

 

Erik Tomáš – a 2020-as választásokig Robert Fico jobbkeze volt, gyakorlatilag az inasa. 2020 óta erőteljes szociális retorikával hívta fel magára a figyelmet, amiben sokat segített, hogy kevés olyan politikus van, aki annyira szereti a saját hangját a tévés vitákban, mint épp Tomáš. Ezek után nem meglepő, hogy ő kapta meg a munka-, család- és szociális ügyi minisztérium vezetését. Tegyük hozzá, hogy anno egy Matovičcsal folytatott vitán, miközben az inflációval támadta az OĽANO-t, kiderült, még azt sem tudta, mibe kerül egy liter (azt tippelte, hogy 3-4 euró).

 

Richard Raši – egykori smeres egészségügyi miniszter, nem éppen feddhetetlen múlttal. Nevét együtt emlegették több túlárazással, és bár az egészségügy volt most is fő profilja, múltja miatt túl nagy támadófelületet jelentett volna őt egészségügyi miniszternek kinevezni. Fájdalomdíjként megkapta a beruházásokért, regionális fejlesztésért és informatizációért felelős miniszter posztját. 

 

Peter Kmec – a HLAS egy következő rendkívül liberális, ebben az esetben inkább atlantista figurája, aki amolyan biztonságpolitikai-külpolitikai szakértője volt a pártnak. Korábban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy túlságosan egyetértett Juraj Krúpa (SaS) és Tomáš Valášekkel (PS) Ukrajna felfegyverzését illetően, és túlságosan nyíltan érvelt egy HLAS-PS-SaS kormány mellett. Később azonban élesen bírálta Jaroslav Naď volt védelmi minisztert a teljesen felesleges amerikai helikopterek megvásárlása miatt. Nagyon rossz lenne, ha az első kiszivárgó információknak lenne igazuk, és végül Kmec kapná meg a külügyi tárcát. A jobb forgatókönyvet a legutóbbi szivárogtatások jelentik, miszerint Kmec az Újjáépítési Alapért és uniós forrásokért felelős tárcát irányítja majd.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!