Nyitókép forrása: SITA/Diana Černak

 

Egy nappal azután, hogy a HLAS, a Smer és az SNS memorandumot írt alá kormánykoalíció létrehozásáról, az Európai Szocialisták Pártja (PES) elnöksége felfüggesztette az HLAS és a Smer tagságát a nemzetközi pártban. Ez a szervezet alkotja a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége nevű frakciót az EP-ben (S&D). A frakció elnökségének indoklása szerint a két szlovák szocdem párt elfordult az „európai szocialisták” értékeitől, többek között azzal, hogy a „szélsőjobbos SNS-szel léptek koalícióra”, ezért függesztették fel tagságukat.

 

A Smer esetében egyáltalán nem meglepő az európai szocialisták döntése. Egykori elnökük, a svéd Stefan Lövfen egy interjúban elég határozottan beszélt arról, hogy ki akarja zárni a Smert a pártból annak Ukrajna felfegyverzését ellenző retorikája miatt.

 

„Az Európai Szocialisták Pártja támogatja Ukrajnát és elvárjuk, hogy tagállamaink szintén tovább támogassák Ukrajnát”

 

mondta Lövfen. Megjegyezzük, Lövfen volt a korábbi svéd miniszterelnök, de belebukott a koronavírus-járványba, mert nemcsak az oltakozást nem kapkodta el, de még egészségügyi védelmi felszereléseket sem szerzett be. Szintén gyakran teszik felelőssé azért, hogy a migrációs politika miatt kialakult brutális bűnözési hullám ellenére kormánya nem biztosított elég támogatást a rendőrségnek.

 hirdetes_300x300  

 

Mit mond a Smer? 

 

A Smer elnöke, Robert Fico akkor zsarolásnak nevezte Lövfen kijelentését, majd kiemelte, hogy az európai szocialisták elnökének fejében „az, aki békét akar, háborús uszító, és az, aki háborúért és gyilkolásért kiált, az a békeaktivista”. Majd leszögezte, hogy a PES kedvéért sem változtat Ukrajna-politikáján.

 

„Elutasítjuk az egyetlen tévedhetetlen vélemény politikáját. Ha valódi baloldali politikánk és szuverén véleményünknek az lesz az ára, hogy kizárnak minket a nemzetközi pártból, akkor ezt az árat mi hajlandók vagyunk megfizetni”

 

fogalmazott.

 

Egyébként nem csak Lövfen fenyegette a Smert a kizárással. António Costa, aki a portugál szocdem párt elnöke, szélsőjobboldalinak titulálta az SNS-t. Mi azért hozzátesszük, hogy az SNS-től jobbra azért még szép számban vannak pártok Európa-szerte.

 

A PES döntése azonban megágyazhat annak is, hogy a Smert kizárják az európai parlamenti pártcsalád, a S&D frakciójából is.

 

„Nyugtalanít minket Robert Fico retorikája. Ha ez a retorika folytatódik tovább a részéről, és tettekre váltja, akkor elkezdődhet a szankcióeljárás, akár a tényleges kizárás is”

 

fogalmazta meg fenyegetését Pedro Marques, a S&D elnöke október elején.

 

Peter Pellegrini nem sokkal a bejelentés után reagált a HLAS kitiltására.

 

„A HLAS nem tud róla, hogy elfogrdult volna a szociáldemokrata értékektől. (…) Pártunk meglepődésének ad hangot az Európai Szocialisták Pártának döntése kapcsán (…).”

 

fogalmazott a párt közleményében, amelyben leszögezték, hogy az a szociáldemokrata politika, amelynek alapja az életszínvonal biztosítása és az EU-, illetve NATO-integráció fenntartása, továbbra is a HLAS prioritása marad.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!