Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Keményen kiosztották a Progresívne Slovenskot az Izrael elleni Hamász-támadás kapcsán közölt hivatalos álláspontja miatt. A botrány Tomáš Valášek atlantista-liberális, egykori szlovák NATO-nagykövet politikus által megfogalmazott Facebook-poszt miatt tört ki.

 

„Megértjük a palesztinok frusztrációját a megszállt területeken a jelenlegi kormány sorsukat illető döntései kapcsán. De a fegyveres támadás a lehető legrosszabb válasz. Őszinte részvétünket fejezzük ki a támadás áldozatainak, és az erőszak azonnali beszüntetésére szólítunk fel”

 

közölte Tomáš Valášek még a múlt szombaton a PS hivatalos Facebook-oldalán. Ami ezután jött, azt sem ő, sem pártja nem teszi zsebre.

 

Nagyon sokan ugyanis a „palesztinok frusztrációja” szókapcsolat miatt akadtak ki.

 hirdetes_300x300  

 

„Semmilyen frusztráció nem teheti bocsánatossá gyermekek és civilek legyilkolását”

 

írta a kommentszekcióban Michael Szatmáry stand-up komikus. És nem ő volt az egyetlen.

 

„Ez a közlemény undorító. Ezt érti frusztráció alatt? Tehát a népirtó ámokfutás és gyilkolás érthető következménye a frusztrációnak?”

 

írta František Šebej, a parlament egykori külügyi bizottsági elnöke (és volt most-hidas politikus).

 

„A Hamász nem törődik a palesztinokkal és amit itt leírt, az egy őrült nagy marhaság”

 

fogalmazott Michal Havran publicista. Ezt pedig Vera Wisterová műsorvezető írta Valášek posztjához:

 

„Úgy gondolják, hogy ha Szlovákiában valaki kiirt néhány falut, és kisgyermekeket, nőket és más civileket hurcol magával, akkor az is érthető frusztráció?”

 

A PS láthatóan nem tudta helyén kezelni az izraeli oldalon immáron legalább 1300 civil áldozatot követelő támadást, amely során egy fesztiválon több száz fiatalt is kivégeztek a terroristák. Minden jel szerint a Hamász katonái szándékosan civileket is támadtak, hogy minél durvább és megrendítőbb politikai és társadalmi hatást érjenek el.

 

Ugyanakkor nem egyedüliek Európában. A baloldal és balliberálisok eléggé ódzkodnak attól, hogy nyíltan kiálljanak Izrael mellett. Ez helyenként az adott országban élő muszlim közösségek létszámára vezethető vissza. Persze a migrációt éltető és támogató politika is súlyos sebet kapna, ha el kéne ismerni, hogy milyen kockázatokat rejt magában a multikulti…

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!