Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

A szerdán megjelent sajtóinformációk a készülő kormány összetételéről minden jel szerint legfeljebb kiinduló pontnak használhatók fel. Különösen nagy a köd a külügyminiszteri posztot illetően, ami a felvidéki magyarság számára különösen fontos tárca. Az elmúlt évek legdurvább  magyarellenes kijelentéseit ugyanis épp ennek a tárcának, és általában a szlovák külpolitika Nyugat felé kritikátlanul hű jelöltjeinek köszönhettük. Csütörtök este belengették Miroslav Lajčák egykori külügyminiszter nevét a kinevezés kapcsán. Ez nem túl jó hír.

 

A sajtóban megjelent információk Juraj Blanárt (Smer) és Peter Kmecet (HLAS) emlegették. Blanárt egyébként nehéz elképzelni ebben a szerepkörben, Kmec pedig köztudottan atlantista vonzáskörzetben mozgó szakértő.

 

De nincs ez másként Miroslav Lajčák esetében sem, akiről a Hospodárske Noviny úgy tudja, hogy a Smer már ostromolja a pozíció elfogadása érdekében.

 

 hirdetes_300x300  

Lajčák jelenleg az Európai Unió szerb-koszovói párbeszédért felelős különmegbízottja, és mint azt az elmúlt hónapok és évek eseményei mutatják, nem túl jól végzi a munkáját. A probléma az, hogy bár Szlovákiában elismert diplomataként tartják számon, Európában kevésbé tartják eredményes diplomatának, és a szerb-koszovói különmegbízotti posztot is azért kapta meg, mert az ottani helyzet eszkalálódása miatt alig volt, aki vállalta.

 

De nem volt épp a következetesség szobra külügyminisztersége idején sem. Jó szlovákiai szokás szerint a külügy nyilatkozatai gyakorta tértek el a kormány nyilatkozataitól. Egy külön entitásként működött (azóta is), amivel Szlovákia gyakorlatilag kettéválasztotta a külpolitikát a belpolitikától – ameddig csak lehetett. Vagyis, miközben Robert Fico a választók felé beszélt, Miroslav Lajčák a nyugati fősodornak tetsző nyilatkozatot tett.

 

Jelen helyzetben Lajčáknak logikus lenne elfogadni a Smer ajánlatát (ha tényleg volt ilyen), hogy kimenekülhessen a szerb-koszovói konfliktus lőporszagú szorításból.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!