Nyitókép forrása: SITA/Diana Černak

 

A választások véget értek, indul az új – nem hivatalos – választási kampánykör, ahol az ellenzéki politikusok teljes erőbedobással bírálják a kormánypártokat. A JOJ televízió stúdiójában meghívott Tomáš Valášek (PS) és Michal Šipoš (OĽANO) szerint Robert Ficót – aki várhatóan negyedik alkalommal fogja betölteni a kormányfői posztot – az EU tárgyalásain majd sarokba állítják, vagyis elszigetelt lesz a nyugati partnerek körében.

 

„Kínlódás lesz ez számunkra az EU-ban. Fico a választói előtt Szlovákiában játssza majd a nagy legényt és az erejét fitogtatja, de amikor Brüsszelbe megy, akkor csak a sarokból figyelheti, mi is történik”

 

mondta Šipoš.

 

Válášek szerint majd az idő mutatja meg, hogy Szlovákia elfordul-e eddig külpolitikai irányától, majd orbánozott egy sort, azt állítva, hogy Magyarország Brüsszelből csinált bokszzsákot, és „fenekestül felforgatta a magyar uniós tagságot”.

 hirdetes_300x300  

 

Valášek amiatt aggódik, hogy Szlovákia elszigetelt helyzetbe kerülhet az EU-n belül, nem fogják tisztelni, így nem is tudja majd saját javára változtatni a helyzetet.

 

Itt érdemes kiemelni, hogy az elmúlt három és fél évben a szlovák külpolitika tejes szuverenitás vesztésének lehettünk tanúi. Eduard Heger egykori kormányfő az uniós tárgyalások előtt lemondott a vétójogról, így még minimális alkupozícióra sem használta fel azt, hogy Szlovákia számára kevésbé káros döntések szülessenek. A választási kampányban a PS retorikájából pedig végig egyértelmű volt, hogy minden téren meg akartak volna felelni Brüsszel elvárásainak, így Valášek aggodalmát Szlovákia érdekérvényesítésének csorbulása terén egyszerűen nem lehet értelmezni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!