Nyitókép: TA3

 

Az ellenzéki pártoknak a TA3 Politikában c. vitaműsorban vitatkozó képviselői „sötét koalíciónak” nevezték Robert Fico formálódó kormányát.

 

„A lehetséges leendő miniszterek nevei nyugtalanítanak bennünket, Szlovákiára nézve pedig súlyos következményei lehetnek”. Ezzel a véleménnyel egyetértettek a vitázó ellenzéki pártok – KDH, SaS, PS és OĽaNO – képviselői.

 

A belügyminisztérium egykori vezetője és az OĽaNO tagja, Roman Mikulec különösen a potenciális védelmi minisztert, Robert Kaliňákot és Tibor Gašpart bírálta, akinek nevét egyre gyakrabban emlegetik a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) vezetőjeként.

 hirdetes_300x300  

 

„Ezek a nevek zavarnak, mivel gyanúsítottak, sőt, ha jól tudom, akkor Gašpar úr vádlott is, ezért nem tartom őket jó jelölésnek a kormányba” – mondta Mikulec.

 

Elmondása szerint Zuzana Čaputová államfő néhány megosztó névvel mégis kénytelen lesz megbarátkozni. Čaputová már korábban bejelentette, hogy ha Robert Kaliňákot jelölik belügyminiszternek, azzal problémája lesz.

 

Huliak is nagy probléma

 

Az előzetes információk szerint azonban a Hlas jelöltje, Matúš Šutaj Eštok fogja elfoglalni a belügyminiszteri posztot. Az ellenzéki pártok szerint ő egy újabb vitatott jelölés. „Kajetán Kičura asszisztense volt, akinél aranyrudakat találtak” – emlékezett vissza Roman Mikulec.

 

Ezért a jelölésért a Progresszív Szlovákia alelnöke, Lucia Plaváková sem lelkesedik, aki felhívta a figyelmet arra, hogy Šutaj Eštok különféle dezinformációk és gyűlöletbeszédek terjesztéséről ismert, ami a belügyminiszteri funkcióval kapcsolatban riasztó.

 

Az ellenzékiek szintén problémásnak tartják a környezetvédelmi miniszter jelölését. Az eddigi információk szerint ezt a posztot Robert Huliak töltheti be, aki Plaváková szerint szintén összeesküvés-elméleteket, illetve gyűlöletbeszédet terjeszt az LMBTI+ személyek és a természetvédők ellen, emellett negatívan viszonyul Szlovákia európai uniós és NATO-tagságához, sőt, Oroszországgal is szimpatizál.

 

Mária Kolíková volt igazságügyi miniszter és az SaS tagja szerint ezen okok miatt Huliak jelölésének esélye sincs átmenni az elnöki hivatalon. „Durván nem felel meg a kinevezési feltételeknek, nem alkalmas erre a pozícióra” – mondta.

 

Hozzátette azt is, hogy a potenciális miniszterek listáján több olyan személy is szerepel, akiknél fennáll a veszély, hogy saját érdekeikkel fognak foglalkozni. „Ennek nagyon súlyos következményei lehetnek Szlovákiára nézve, beleértve az uniós források leállítását, a helyreállítási tervvel kapcsolatos problémákat és így tovább” – jegyezte meg Kolíková.

 

Gašpar jelölése a SIS élére remélhetőleg vicc

 

A műsorban mind a négy képviselő nyilatkozott Tibor Gašpar volt rendőrfőkapitány esetleges kinevezésével kapcsolatban a SIS élére. „A KDH-ban aggályokat vet fel ez a jelölés. A SIS-t vagy a katonai védelmi hírszerzést szakembereknek kell vezetniük, nem politikusoknak” – válaszolta Tomáš Merašický a KDH-tól arra a kérdésre, hogy támogatja-e ezen intézmények depolitizálását.

 

Lucia Plaváková szerint ez a „legszörnyűbb jelölés”, és kollégáival együtt viccnek nevezték.

 

Roman Mikulec hozzátette, hogy Gašpar neve nem ébreszt bizalmat az említett pozícióban, inkább az ellenkezőjét váltja ki. Szerinte a posztot olyan szakemberrel kellene betölteni, aki érti a sorkatonai szolgálat működését, és képes lenne tisztára mosni a különféle ügyekbe belekeveredett SIS nevét.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!