Nyitókép: RTVS

 

Ha az új koalíció betartja a szokásokat, akkor a Progresszív Szlovákia mozgalom vezetője, Michal Šimečka szeretné megpályázni a parlament alelnöki posztját – jelentette be az RTVS 5 perc múlva 12 című vasárnapi vitaműsorában Michal Truban, a PS parlamenti képviselője. Képviselőik szerint ezt a KDH, az SaS és az OĽANO és Barátai mozgalom is tiszteletben tartja.

 

Mindannyian egyetértettek abban, hogy a parlament ellenőrző bizottságainak az ellenzékhez kell tartozniuk, és megerősítették, hogy pályázni fognak az elnöki posztokra. Bővebb részletekbe azonban nem bocsátkoztak, mondván, mindez tárgyalások kérdése.

 

„Megpróbáljuk biztosítani, hogy a bizottságokat felelősen töltsék be” – mondta Marián Viskupič, az SaS parlamenti képviselője. Egyelőre azt sem határozták meg, kit választanak parlamenti klubjuk elnökévé. Truban a PS-től kizárta, hogy ő lesz az.

 hirdetes_300x300  

 

A PS, a KDH és az SaS kijelentették, mindent megtettek azért, hogy meggyőzzék a Hlas-SD vezetőjét, Peter Pellegrinit, hogy a Smer-SD nélkül alakítson kormányt. Szerintül nagyvonalú ajánlatot kapott, de másként döntött.

 

Jozef Hajko KDH-s parlamenti képviselő rámutatott: mindhárom párt készen állt a tárgyalásokra, és el tudták képzelni, hogy a Hlas-SD-vel közösen alakítsanak kormányt.

 

Viskupič szerint Pellegrini saját magát tagadta meg döntésével. Felhívta a figyelmet arra, hogy a választások előtt többször hangoztatta, hogy nem tud elképzelni egy közös kormányt a Smer-SD-vel, és a pártnak már nincs mit kínálnia Szlovákiának. Hajkóval és Trubannal együtt egyetértettek abban, hogy Pellegrini döntésének érvei csak kifogások.

 

Az OĽANO mozgalom képviselője, Peter Pollák úgy gondolja, hogy az SaS és a KDH aláásta a PS tekintélyét azzal, hogy a választások utáni tárgyalásokról információkat szellőztetett meg. Viskupič visszautasította kritikáját. „Ha mindez zárt ajtók mögött történt volna, honnan értesültek volna az emberek arról, hogy a pártok mindent megtettek azért, hogy koalíciót tudjanak létrehozni” – reagált.

 

A pártok képviselői ugyanakkor egyetértettek abban, hogy kemény ellenzék lesznek az új koalíció számára. „Van egy közös jövőnk, amely meghatározza annak a kormánynak az arcát, amely sajnos kormányozni fog” – mondta Pollák. Szerinte az egyik fő feladatuk az lesz, hogy Szlovákia továbbra is jogállam maradjon.

 

Az SaS arra is szeretne ügyelni, hogy ne legyen annyi rövidített jogalkotási eljárás, mint korábban. Hajko és Truban hozzátette, pártjaik a parlamentben saját témáikat is megnyitják.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!